Portal 072info

ZENICA: U pripremi palačinaka učestvuje 20 ekipa iz BiH i Hrvatske

Centralna manifestacija obilježavanja Dana palačinaka i ove godine održava se u Zenici, u okviru koje je organizirano međunarodno takmičenje ugostiteljskih škola u pripremi i serviranju ove poslastice.  

Brojni posjetioci

Prema riječima Hamida Kurjakovića, jednog od organizatora manifestacije, imaju ekipe iz BiH i Hrvatske.

– U takmičenju učestvuje 20 ekipa koje se takmiče u pripremi slanih i slatkih palačinaka, kako iz naše zemlje tako i iz Hrvatske – kaže Kurjaković.

Isti broj ekipa i revijalno priprema palačinke, a koje su u prilici degustirati brojni posjetioci.

– Očekujemo srednjoškolce, goste, vrtiće i sve one koji vole palačinke. Cilj manifestacije je promocija domaćih proizvođača hrane i pića, gastronomskih vrijednosti, zdravog načina ishrane, ali i ugostiteljskih škola – kaže on.

Ističe da je ovo idealna prilika da se vidi koliko su učenici spremni da se takmiče, koliko su naučili i savladali gradivo da bi što prije otišli u turističku privredu.

Organizatori Dana palačinaka su “Tapas” iz Zenice, Klub ljubitelja palačinaka te Udruženje kuhara BiH, a u Zenici se već pet godina uspješno organizira.

Za najuspješnije učesnike i najbolje recepte, koje će ocjenjivati žiri iz Udruženja kuhara BiH, organizator je osigurao prigodne nagrade i priznanja.

Dobra zabava

Dan palačinaka obilježava se u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i drugim zemljama svijeta i karakterizira ga dobra zabava uz mnogo raznovrsnih palačinaka.

Prilika od izuzetnog značaja   

Svake godine u ovoj manifestaciji i takmičenju učestvuju i učenici Srednje mješovite škole u Zenici, a, prema riječima Damira Alispahića, nastavnika praktične nastave, ove godine učestvuju s deset ekipa. 

– Za nas je ovo prilika od izuzetnog značaja da bi djeca osjetila kako je to raditi kada niste pod pritiskom radnog vremena i poslodavaca. Činjenica, u prvom redu smo tu da se zabavimo i bude nam lijepo, ako bude neka nagrada, dobro je, ali nismo opterećeni tim – kaže Alispahić i dodaje da su ranijih godina uvijek odlazili s takmičenja s nekom osvojenom nagradom.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 85
    Shares