Portal 072info

Zenica: U “Ruhami” korisnici žive kao jedna velika porodica

Centar za smještaj starih i bolesnih osoba „Ruhama“ u Zenici postoji od 1994. godine. Osobe treće životne dobi u ovom centru imaju besprijekoran medicinski nadzor, a njegovi stanari čine jednu veliku porodicu.

Proslava praznika   U ovo se uvjerila i ekipa „Avaza“ prilikom posjete „Ruhami“. Osnivači ovog centra su Hatidža i Salem Rudić, a o stanarima, njih oko 50, brine sedam medicinskih radnika i tokom školske godine nekoliko volontera medicinske škole.

– Naši korisnici imaju sve što im je potrebno. Od 24-satnog medicinskog nadzora, kompletne terapije, higijene, hrane pa do rekreativnih aktivnosti. Sve praznike i rođendane zajedno proslavljamo. Svi djelujemo kao jedna velika i sretna porodica – kaže Hatidža Rudić.

Tvrdi da postižu i zavidne rezultate, tako da su, kako kaže, dolazili i pacijenti koji su preživjeli moždani udar i nakon boravka ovdje skoro se u potpunosti oporavili.   U centru su smješteni pokretni, polupokretni i nepokretni pacijenti. Pokretni su oni koji sami žive pa im je potreba da imaju određenu terapiju. Polupokretni i nepokretni su osobe koje su preživjele moždane i srčane udare, dijabetičari i teži bolesnici.   „Ruhama“ danas ima dva centra.

U jednom su smješteni malo teži bolesnici, a u drugom osobe s nešto manjim zdravstvenim problemima.   Među najstarijim stanarima centra je Fatima Omeragić. Ova 86-godišnja Zeničanka u „Ruhami“ je godinu i po.

– Družimo se kao da se poznajemo godinama. Sve je prelijepo, osoblje ljubazno i samo daj Bože još da ozdravim – kaže Omeragić.   Cijene smještaja   Cijene smještaja u „Ruhami“ određuju se u zavisnosti od težine zdravstvenog stanja pacijenta, a kreću se od 600 do 1.000 KM mjesečno. Svaki korisnik centra ima svoju penziju, a ostatak novca doplaćuje porodica. Pacijenti su iz svih krajeva BiH..

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box