Portal 072info

ZENICA: Upriličena svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Skupština Zeničko-dobojskog kantona sinoć je u sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizovala svečanu akademiju.

O značaju 1. marta prisutnima je govorila predsjedavajuća kantonalne skupštine Draženka Subašić. Istakla je kako je ovaj datum značajan ne samo po tome što smo postali nezavisna država već i zato što je on na određen način označio kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, koja kao država postoji već hiljadu godina. Prošle su 23 godine od kako je BiH postala nezavisna. Tokom svih tih godina institucije i organi vlasti su se susretale sa nizom teškoća, što je razumljivo za proces izgradnje države, narošito nakon agresije i rata. I pored svih prepreka iznutra i izvana, uspjeli smo opstati, očuvati teritorijalni integritet i suverenitet, istakla je predsjedavajuća Subašić.

U programu ove svečanosti pred brojnim sugrađanima nastupili su članovi Kamernog sinfonijskog orkestra, učenici Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Dječiji hor Osnovne muzičke škole Zenica, Hor Srednje muzičke škole Zenica, članovi literarne sekcije ove škole i glumica BNP-a Sabina Kulenović.

Podijelite članak