Portal 072info

Zenica: Uskoro novi poziv za prodaju Hotela Internacional

Uskoro će biti raspisan drugi javni poziv za prodaju Hotela Internacional u maloj privatizaciji, po cijeni od 9 miliona i 790 hiljada konvertibilnih maraka, najavljeno je iz Željezare Zenica.

Nadzorni odbor Željezare Zenica predložio je, nakon neuspjelog postupka prodaje ovog ugostiteljskog objekta, po cijeni od 9,8 miliona konvertibilnih maraka, u julu ove godine, drugi javni poziv za prodaju Hotela Internacional u postupku male privatizacije, sa cijenom umanjenom za 30 posto. Kantonalni ured Poreske uprave u Zenici na ovakve uslove nije dao saglasnost, s obzirom da zakon ne dopušta prodaju imovine poreznog dužnika po cijeni manjoj od one koju je procijenio sudski vještak. Nadzorni odbor je zato donio odluku o ponovnom pokretanju postupka privatizacije, u kojem cijena ostaje ista.

– Razlika u odnosu na prethodni tender je ta što je broj radnika, koje je potencijalni kupac obavezan primiti u radni odnos, smanjen sa 35 na pet ljudi. Preostali ljudi su preraspoređeni u radnu jedinicu Ishrana i trenutno tamo rade, – izjavio je Hajrudin Mehić, rukovodilac za kadrovske, pravne i opšte poslove u Željezari Zenica.

On je dodao da su u međuvremenu inspektori Kantonalnog ureda Porezne uprave dobili nalog za prodaju hale u Šljiviku, radi namirenja poreznog duga Željezare Zenica.

Uprava Željezare Zenica procjenjuje trenutni dug preduzeća prema radnicima na 11 miliona konvertibilnih maraka. Prodajom Hotela Internacional računa se na sredstva dostatna za zatvaranje duga po osnovu doprinosa na plate za svih 360 radnika, koliko ih je trenutno na platnoj listi Željezare Zenica.

Nadzorni odbor uskoro će raspisati novi javni poziv za prodaju Hotela Internacional, nakon što na prethodni ponuda nije bilo. (S.S.)

Rtvze.ba

Podijelite članak