Portal 072info

Zenica: Uvesti dežurstvo u Službi za vaskularnu hirurgiju

Zbog sve većeg broja pacijenata, teško operiranih i nepokretnih bolesnika, u Službi za vaskularnu hirurgiju Kantonalne bolnice u Zenici potrebno je uvesti dežurstvo da bi svi ovi pacijenti imali 24-satni ljekarski nadzor. Ovu inicijativu na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK uputio je Adel Sinanović, zastupnik SBB-a, naglašavajući da nigdje u BiH ova disciplina nije izuzeta od dežurstva osim u Zenici.

Odmah reagirati

Sinanović kaže da ljekar mora biti 24 sata uz pacijente zbog mogućeg komplikacijskog krvarenja, koje, ukoliko se odmah ne reagira, može dovesti i do smrtnog ishoda.

– Nadam se da menadžmentu bolnice u donošenju odluka kriteriji nisu subjektivnog karaktera. Uvedeno je dežurstvo u disciplinama koje su u odnosu na vaskularnu hirurgiju i hitnost nižeg ranga, kao što su fizijatrija, hematologija, onkologija. Nadam se da će dežura biti uvedena i u Službi za vaskularnu hirurgiju – rekao je Sinanović.

U Kantonalnoj bolnici kažu da trenutno nemaju kapacitete za uvođenje dežurstva u ovoj službi. Direktor Rasim Skomorac ističe da je na Vaskularnoj hirurgiji zaposleno dvoje specijalista, a da je za dežurstvo potrebno njih najmanje četvero.

Dvoje specijalista  

– Dežurstvo podrazumijeva 24-satno prisustvo ljekara koji nakon toga, po zakonu, mora imati slobodan dan. Dakle, nemoguće je po zakonu organizirati dežurstvo tamo gdje imate dvoje ljekara specijalista. Osim dvoje ljekara, imamo i dvoje specijalizanata koji ne mogu odgovarati za pacijente – kazao je Skomorac.

Teški pacijenti

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Harun Šestić smatra da bi bilo dobro uvesti dežurstvo.

– Uvijek je puno. Imamo tri sobe po četiri kreveta. Svi su pacijenti izuzetno teški koji se non-stop moraju pratiti. Također, dok je u toku postoperativni oporavak, hirurg bi trebao biti uz pacijenta – istakao je Šestić.

avaz.ba

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box