Portal 072info

Zenica: Većina bez ikakve nade da će ikad dobiti posao

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, u Zenici je nezaposleno 22.014 osoba. Ekipa Avaza posjetila je ovu službu gdje svakodnevno Zeničani u potrazi za poslom dolaze da se prijave. Većina ih, kako su nam kazali, dolazi samo da ne bi izgubila pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje, a najmanje u nadi da će naći posao.

Jedna od takvih je i Suada Bakšić, koja se već 10 godina redovno svaka dva mjeseca javlja na biro. Kako kaže, ima 20 godina radnog staža i skoro nikakvu nadu za posao.

– Javljam se zbog zdravstvenog, a znam da od posla nema ništa. Nikad me niko nije zvao s biroa. Po zanimanju sam daktilografkinja, u Zenici sam bila čitav rat i evo sad čekam tu penziju, ako je dočekam – kaže Bakšić.

Na šalteru za javljanje zatekli smo i Jasmina Čulića (46). Na evidenciji nezaposlenih je od 1988. godine.

– Radio sam u RMK inžinjering i firma je propala. Radio sam poslije druge poslove, ali neprijavljen. Mladima bih poručio da idu vani raditi. Sad kad bi mi se pružila prilika, otišao bih. Ovdje nemam nade da ću imati posao – ističe Čulić.

Na evidenciji Službe već sedam godina je i Adis Smajlović, koji je jučer, također, došao na redovno javljanje. Po zanimanju je vozač motornih vozila i ima samo šest mjeseci radnog staža.

– Nikad me niko nije zvao s biroa. Sad bih otišao vani raditi. Gledao sam da idem, ali teško. Sumnjam da će me ikad iko zovnuti – smatra Smajlović

Nastaviti trend zapošljavanja

Od početka godine do kraja novembra smanjen je broj nezaposlenih za 3.040, tako da je sada na evidencijama 66.250 osoba na području ZDK. Direktor ove službe Marinko Kelavić kaže da je to rezultat rada na terenu i mnogih provedenih projekata.

– Očekujemo da ćemo ovaj trend opadanja broja nezaposlenih osoba nastaviti i u narednoj godini. U planu su milionska sredstva i naredne godine za razne poticaje i projekte i gledat ćemo da to na najbolji način iskoristimo – rekao je Kelavić.

Trenutni broj nezaposlenih

VSS – 3.570

VŠS – 321

SSS – 15.581

NSS – 149

VKV – 367

KV – 25.245

PKV – 1.954

NKV – 19.063

avaz.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Upitni obroci za 808 korisnika Gradske narodne kuhinje u Zenici

072info

VANDALIZAM U ZENICI: Oštećen kontejner za odlaganje odjeće i obuće

072info

Dva pacijenta sa gripom u Kantonalnoj bolnici Zenica

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box