ZENICA Veliki uspjeh studenata Pravnog fakulteta UNZE: Rame uz rame s kolegama s Kembridža, Harvarda…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE) vratili su se s takmičenja u Beču na kojem su ostvarili historijski uspjeh, ušli su među 16 najboljih mladih pravnika na svijetu. Lejla Bošnjak, Selma Šarić, Azem Ahmić, Lejla Ridžalović i Jasmina Sadrija te njihovi treneri Zlatan Meškić, Igor Rimac i Ivana Grubešić ostat će zlatnim slovima upisani u historiju BiH i Pravnog fakulteta u Zenici.

Simulacija suđenja

Oni su na Svjetskom prvenstvu mladih pravnika u arbitraži, koje je održano od 20. do 30 marta, u konkurenciji 370 timova najboljih mladih pravnika iz cijelog svijeta, ostvarili veliki rezultat.

U razgovoru za „Avaz“ ovi mladi briljantni pravnici iz Zenice ne kriju radost i oduševljenje postignutim uspjehom. Selma Šarić studentica je četvrte godine na Pravnom fakultetu i prvi put je učestvovala na ovom takmičenju.

– Naporno smo se pripremali šest mjeseci. Pisali smo tužbe kao tužilac, a onda kao tuženi. Nakon toga pripremali smo se za govore. Takmičenje je simulacija suđenja. Izađemo pred sudije i imamo jednu i drugu stranu. Ko ima uvjerljiviju prezentaciju i jaču pravnu argumentaciju, taj i pobijedi – pojašnjava Šarić.

Nakon prolaska grupne faze, zenički pravnici pobijedili su studente iz kanadske Otave, prošlogodišnjeg pobjednika. Nakon toga bili su bolji od domaćina, pravnika iz Beča. U borbi za ulazak među osam najboljih poraženi su od ekipe s fakulteta iz njemačkog grada Pasau.

– Ovo je još nestvarno za mene. Biti rame uz rame s najvećim imenima iz oblasti prava, poput Kembridža, Harvarda i Oksforda, zaista je veliki rezultat. Ovih deset dana koje smo proveli u Beču ne mogu se porediti s četiri godine provedene na fakultetu. Naučili smo da pomjeramo granice do maksimuma i da gradimo svoju ličnost – kaže Lejla Ridžalović, članica tima i studentica četvrte godine.

Dobili čestitke

Profesor na Pravnom fakultetu i jedan od trenera zeničkog tima Zlatan Meškić kaže da je ovo takmičenje poput Olimpijade u sportu.

– Da smo prošli među osam najboljih, borili bismo se protiv Kembridža. Tome se nadamo naredne godine – kaže Meškić.

Za njih je jučer organiziran prijem u Vladi ZDK, gdje su dobili čestitke i obećanje da će biti nagrađeni za postignuti uspjeh.

Uspjeh za državu i region

Asistent na Pravnom fakultetu i jedan od trenera zeničkih pravnika Igor Rimac navodi da je riječima teško opisati ovaj uspjeh.

– Od 370 prijavljenih timova iz cijelog svijeta i svih pravnih sistema koji su nakon šestomjesečnih priprema došli u Beč na takmičenje, ući među 16 najboljih ogromna je stvar. Ovaj uspjeh znači nevjerovatno mnogo za naš fakultet, ali i za našu državu i region – kaže Rimac.

Avaz