ZENICA Više od 5.000 mještana Mokušnica nema gdje parkirati vozila

U zeničkom naselju Mokušnice već godinama je prava lutrija pronaći slobodno parking mjesto. Zbog toga stanovnici ovog naselja znaju i po pola sata kružiti dok ne pronađu gdje će se parkirati. 

Posljednja sjednica

Zbog toga je vijećnik u Gradskom vijeću Zenica Jasmin Hodžić (SBB), na posljednjoj sjednici podnio inicijativu za izgradnju nadzemne javne garaže u Mokušnicama.

Budući da se radi o mjesnoj zajednici u užem jezgru grada, Hodžić je zatražio od Službe za urbanizam, imovinskopravne, geodetske poslove i katastar nekretnina da se što prije pokuša riješiti ovaj problem. Kako je obrazložio, na području mjesne zajednice Mokušnice živi oko 5.100 stanovnika, s gustinom naseljenosti oko 335 stanovnika po hektara.

– Ovako gusta naseljenost dovela je do toga da se i najveća koncentracija zahtjeva za parkiranjem javlja baš u ovom dijelu grada. Istovremeno, u toj zoni su i najmanje mogućnosti da se osiguraju potrebni kapaciteti – ističe Hodžić.

Napominje da je usljed nedostatka raspoloživog parking prostora u MZ Mokušnice, bez obzira na doba dana, skoro nemoguće pronaći slobodno parking mjesto.

– Vozači su primorani vozila parkirati na trotoarima, što umnogome otežava kretanje pješaka i ugrožava njihovu sigurnost. Također, to negativno utječe na komunalni red i funkcioniranje ostalih vidova saobraćaja – naglasio je Hodžić.

Mirsad Heleg poručio je u ime nadležne službe da na Mokušnicama imaju predviđene lokacije na kojima će se graditi parkinzi ili kombinacija garaža i parkinga, ali…

 Raspisati konkurs

– Još nismo raspisali konkurs da se ti lokaliteti daju za privođenje namjeni jer smo u proceduri rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno izjednačavanje upisa u katastru i gruntu. Na Mokušnicama imamo situaciju da oni nisu izjednačeni i kada završimo taj proces, krenut ćemo u realizaciju rješenja problema – najavio je Heleg.

 Regulacioni plan  

Heleg navodi da je prema Regulacionom planu “Mokušnice”, usvojenom 16. juna 2016. godine, predviđeno da se ovaj problem nastoji riješiti izgradnjom nadzemne i više podzemnih garaža.

– Nadzemna garaža bila bi izgrađena između ulica Mokušnice i Uzunovića put, a realizacija ovakvih sadržaja ima za cilj osloboditi trotoare i površinske parking prostore za kretanje pješaka ili neku novu organizaciju prostora – kaže Hodžić.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Prethodni članakCijela plata za odijelo maturanta
Sljedeći članakInicijativa Rame Isaka da se Zenica-Arnauti-Kakanj proglasi regionalnim putem