Portal 072info

Zenica: Više od hiljadu vjernika klanjalo bajram-namaz

Uz prisustvo više od hiljadu vjernika, centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva zeničkog održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici. Sabah-namaz predvodio je hafiz Enes ef. Beganović, a bajram-namaz je klanjao muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović. Bajramsku hutbu održao je Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica.

Kao i svake godine, i ove je harem Čaršijske džamije bio premali da primi sve vjernike, pa su stotine Zeničana bajram-namaz klanjali na Trgu Alije Izetbegovića.

Prije klanjanja bajram-namaza emotivno predavanje održao je hfz. Enes ef. Beganović u kojem je govorio o životu Ibrahima a.s. od kojeg i potiče klanje kurbana.

U bajramskoj hutbi ef. Salkica rekao je da je Kurban-bajram podsjetnik na žrtvu Ibrahima a.s.

– Veliki je ovo mubarek dan za sve nas, svakog muslimana. Bajram je blagi dan mira, osmijeha, lijepe riječi, druženja, posjete rodbini, prijateljima i komšijama. Ovaj mubarek dan je dan u kojem se podsjećamo na veliku žrtvu koju je u ime svih nas podnio Ibrahima a.s., ali je i blagdan zahvalnosti i Božije milosti prema svima nama. Neka nam je uvijek na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla – rekao je ef. Salkica.

Dodao je da se osnovna poruka kurbana sastoji u tome da se u predanosti koja se zove islam ništa ne gubi, a sve se dobiva.

– U životu možemo imati samo ono što darujemo, što damo od sebe sebi. Neka znate na zemlji ne živi samo čovjek, na zemlji žive ljudi. Mi smo odgovorni i za druge – poručio je Salkica.

Tradicionalno su u haremu Čaršijske džamije zaklana dva kurbana, jedan za šehide i drugi za vakife Muftiluka zeničkog.

Program obilježavanja Kurban-bajrama bit će nastavljen u ponedjeljak kada je planirana posjeta Kazneno-popravnom zavodu, a istog dana u 11 sati bit će održan tradicionalni bajramski prijem u atriju Medžlisa IZ Zenica za predstavnike političkih, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija u gradu Zenica.

Podijelite članak