ZENICA / Vjernici s radošću došli na džuma-namaz: Nama je danas bajram

ZENICA / Vjernici s radošću došli na džuma-namaz: Nama je danas bajram

Nakon skoro dva mjeseca otkako su bile na snazi mjere s ciljem sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, vjernicima nije bilo omogućeno obavljanje namaza u džamijama.

Vjernici oduševljeni

Zbog činjenice da im je omogućeno klanjanje dnevnih namaza (podne, ikindija i džuma-namaz), vjernici širom naše zemlje ovu vijest dočekali su s oduševljenjem.

Ekipa “Avaza” posjetila je džamiju u zeničkom naselju Novo Radakovo, poznatiju po činjenici da organizira klanjanje džuma-namaza za žene, gdje smo zatekli oduševljenje vjernike kako hode prema džamiji, ali i poštuju sve preporuke nadležnih.

Prema riječima Ašira Mezetovića, vijest da mogu klanjati u džamijama dočekao je s oduševljenjem.

– Vijest o otvaranju džamija dočekao sam kao bajram. Meni je danas, jer mogu klanjati džumu-namaz nakon dva mjeseca, bajram. Drago mi je i što se ostali dnevni namazi mogu klanjati. Nedostajala je džamija, zbog korone su zabranili sva druženja, imam 74. godine, bio sam u izolaciji tako da sreći nigdje kraja – govori Mezetović.

Abdulah Ibrahimagić, također, je presretan što je omgućeno klanjanje namaza u džamijama.

-Nedostajao je džemat, džamija, dolazak u džemat i obavljanje namaza. Iako se namaz obavljao kod kuće, međutim, mnogo znači doći u džemat i džamiju, vidjeti svoje džematlije, drugove, prijatelje… – govori Ibrahimagić.

I Zeničanin Faruk Karović je sretan što je danas mogao doći da klanja džuma-namaz.

Itekako radostan

– Ramazan je, nedostajala je džamija pogotovo u ovom mjesecu, pa sam itekako radostan jer konačno možemo doći u džamiju – zaključuje Karović.

Podsjetimo, prema uputstvima, obavezno je nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u džamiju, poštivanje držanja distance. Također, vjernici trebaju koristiti ličnu sedžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane i nositi kese za obuću prilikom dolaska u džamiju.

Zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, ali i omogućavanja što većeg prostora i pridržavanja svih mjera, džuma-namaz za žene u ovoj džamiji trenuto se ne organizira. 

Kako nam kažu džematlije, učinjeno je to kako bi, ukoliko u džamiji bude mnogo vjernika, prostor u kojem su klanjale žene bude iskorišten za muškarce da bi se postigla socijalna distanca.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE