AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Zatvoreni bazen u sklopu Sportsko-rekreativnog centra “Željezara” u Zenici ne radi već 15 mjeseci, a kako sada stvari stoje, neće biti u funkciji ni ovog ljeta, kaže za “Avaz” Berzad Berbić, upravnik bazena i predsjednik Plivačkog kluba Željezara Zenica.

Najbolje rješenje

Cijeli objekt, kako kaže, propada, a od ulaganja u njegovo pokretanje nema ništa. Za ponovno puštanje u rad bazena potrebno je, ističe Berbić, minimalno 10.000 KM.

– Taj novac ovaj klub nema, “Željezara”, kao vlasnik objekta, neće dati, a Grad i Kanton također. Ako bi se od septembra objekt izdao pod kiriju Plivačkom klubu, moglo bi se očekivati da bi bazen tek u maju 2018. godine proradio. No, ovako kako je sada, sigurno neće ni do tada – kaže Berbić.

On smatra da je jedino i najbolje rješenje da se objekt izda Plivačkom klubu pod kiriju, kao i tokom posljednjih 19 godina, kada je sve radilo.
 
– Bolje je da bazen radi od maja do septembra nego ovako, nikako. Jer, troškove grijanja niko neće da preuzme na sebe ili da nas, kao objekt od značaja za Grad, oslobode plaćanja – dodaje Berbić.

Finansijska pomoć

Podsjećamo, za mjesečno funkcioniranje bazena potrebno je najmanje 4.500 KM. Početkom ove godine, bilo je govora da će Grad Zenica i Vlada Zeničko-dobojskog kantona finansijski pomoći da objekt proradi. No, od toga, barem za sada, nema ništa.

Sinanović: Da Ministarstvu daju ovaj objekt na upravljanje, radio bi cijelu godinu

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović kaže za naš list da je od “Željezare” tražio da bazen preda na upravljanje ovom ministarstvu.

– Tada bi sigurno radio tokom cijele godine. No, oni to ne žele. Ovako samo propada cijeli objekt. Veliki je broj djece u Zenici koja ne znaju plivati i ogromna je šteta što ovaj bazen ne radi – kaže Sinanović.

Avaz