Portal 072info

ZENICA: Započeo petodnevni Kermes, tradicionalna “hajr čaršija” (FOTO)

U organizaciji Fondacije Turk-Bošnjak Kulturnog centra danas je u Zenici započela tradicionalna dobrotvorna Kermes-Hajr čaršija, koja će se održavati od 18. do 22. maja na Kamberovića polju.

“Kermes je dio Osmanske tradicije, festival “činjenja dobra” drugima, a time i sebi i svojim najbližima. To je jedna vrsta okupljanja naroda na ulici ili kako ga Turci često nazivaju “hajr čaršija”, ističu organizatori.

Kako su dodali kermes u Turskoj traje i do mjesec dana, kada se ljudi angažuju u dobrovoljnom radu, pa tako bude onih koji spremaju jela, onih koji prave ručne radove pa ih poklanjaju ili višak robe koja mu ne treba.

Veliki broj Zeničana odlučili su danas posjetili ovaj događaj na Kamberovića polju, gdje su po povoljnim cijenama kupovali odjevne predmete, uživali u jelima popit donera i tradicionalne baklave.

“Sada je sezona kermesa u cijeloj Turskoj, kao i kod Turaka u dijaspori. Dođite na kermes, hajr čaršiju, bilo kao posjetilac ili kao darodavac. Dođite da se družimo i bolje upoznamo, uživajte u tradicionalnim jelima iz Turske i Bosne. Pomozite oživjeti stari Osmanski, u Bosni zaboravljeni adet” dodaju ispred Fondacije Turk-Bošnjak Kulturnog centra.

[Galleries 786 not found]

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box