Portal 072info

ZENICA: Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK 2017. godinu završio s viškom od 3,7 miliona KM

Prema izvršenju Finansijskog plana za 2017. godinu, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK prošlu godinu završio je s viškom prihoda u iznosu od 3,7 miliona KM, što je najuspješnija godina za ovaj zavod od njegovog osnivanja 1997. godine.

Ovo je rečeno na današnjoj pres-konferenciji, na kojoj su govorile direktorica Mirzeta Subašić i dr. Indira Mundžić, pomoćnica direktorice za zdravstvenu zaštitu.

– Zavod se vratio svojoj osnovnoj djelatnosti, finansiranju zdravstvene zaštite i prava osiguranih lica ZDK. Naš uspješan rad odrazio se i na zdravstvene ustanove tako da je od 17 zdravstvenih ustanova u 2017. godini, njih 15 poslovalo pozitivno, među kojima i Kantonalna bolnica Zenica, što znači da je stabiliziran zdravstveni sektor, a što će za krajnji cilj imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu – kazala je Subašić.

Kako je kazala dr. Mundžić, Zavod je pokrenuo i finansiranje projekta mamografskih pregleda žena iznad 50. godine života, čiji je cilj prevencija ovog teškog oboljenja.

– Skrining malignoma dojke mamomgrafskim pregledom bit će besplatan za žene starosti iznad 50 godina, a moći će se raditi u javnim, odnosno privatnim zdravstvenim ustanovama s kojima Zavod sklopi ugovor – rekla je Mundžić.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda povećana je i refundacija troškova za usluge PET/CT-a i medicinski potpomognute oplodnje.

– Svim osiguranim licima, starijim od 18 godina, koji su obavili uslugu PET/CT dijagnostike, može se izvršiti refundacija sredstava u iznosu od 75 posto, za razliku od dosadašnjih 50 posto. Refundacija se vrši na osnovu zahtjeva osiguranog lica uz dostavljanje originalnog računa za realiziranu jednu od usluga, medicinskog nalaza na kome stoji prijedlog da se uradi potrebna PET/ CT dijagnostika i pisanog nalaza o urađenom PET/CT-u – rekla je Mundžić.

Također, povećan je i iznos sufinansiranja vantjelesne, odnosno medicinski potpomognute oplodnje za osiguranike ZDK do iznosa od 2.600 KM, jednokratno po jednom paru, za razliku od dosadašnjih 2.000 KM.

Avaz

Podijelite članak