ZENICA – ŽIVOT U REALNOM SEKTORU: Vjerujte Bakiru Izetbegoviću kada kaže da dobro živite!

ZENICA – ŽIVOT U REALNOM SEKTORU: Vjerujte Bakiru Izetbegoviću kada kaže da dobro živite!

Da je populista na djelu kao na riječima, mogao je Bakir Izetbegović zastati pored 350 radnika bivše Željezare Zenica, koji su ispred direkcije firme protestvovali tražeći milostinju za preživljavanje u „realnom sektoru“

Piše: Amarildo Gutić

„Zenica i ZDK imaju jak realni sektor s rudnicima, željezarom i privatnim firmama,“ izjavio je ne trepnuvši predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka kojeg je u petak održao sa stranačkim rukovodstvom ovog kantona.

Mogao je Izetbegović na bilo koju stranu grada pogledati i naći primjere koji ukazuju na obmanu riječima. Ukoliko mu stranački pobočnici daju lažne informacije, neka pročita nekada još nešto osim stranačkih biltena.

Za posljednjih godinu dana u tom, samo SDA znanom „realnom sektoru“ u Zenici, bez posla je ostalo gotovo hiljadu radnika !


CIMOS, METALNO, ŽELJEZARA..

Zenički pogon Cimosa zatvoren je prošle godine, bez egzistencije je ostalo više od stotinu porodica.

„Ponosan sam na otkaz u Cimosu,“ izjavio je svojevremeno bivši uposlenik ove firme Fadil Novalić, da bi potom postao federalni premijer.

Zenica je eto dobila stotinu ponosnih koji će listu nezaposlenih, ali ih njihov dojučerašnji kolega neće uvrstiti u statistički prikaz „rasta broja zaposlenih u realnom sektoru.“

Firma „Metalno“, još jedna iz Izetbegovićevog „jakog realnog sektora“ u Zenici nedavno je zatvorila kapiju za više  od 400 radnika. Treba zaista umijeće da se uništi ovaj dragulj metaloprerade, na kojem se još jednom potvrdilo pravilo da ne znaš da li je gore kada ti SDA pomaže ili odmaže!

Da je populista na djelu kao na riječima, mogao je Izetbegović nakon sastanka zastati pored  350 radnika bivše Željezare Zenica, koji su ispred direkcije firme protestvovali tražeći milostinju za preživljavanje u „realnom sektoru“.

Protestvovali su stotinjak metara od kružnog toka kojim se provezao Izetbegović, onog istog na kojem se kočoperi fontana na koju je zenička SDA kamarila zakucala jedinstvenu spomen-ploču sa zahvalnicom kreditoru!?

„Zenica i ZDK imaju jak realni sektor s rudnicima, željezarom i privatnim firmama,“ podsjetimo još jednom na rečenicu predsjednika SDA.

A ti zenički rudnici duguju gotovo stotinu miliona, rudari izvršavaju samoubistvo ili štrajkuju glađu jer više od pola godine čekaju na penziju zbog godinama neuplaćenih doprinosa.

 

KOLIKO JE SATI, HARISE ?

 

Oni koji su osuđeni na rad u preostalim zeničkim firmama uglavnom su tek moderno roblje u tom „realnom sektoru“ na SDA način.

“Razgovarali smo o tome kako im možemo pomoći jer je Zenica šampion po izvozu,“ kaže Izetbegović.

Nije izgovorio, ali je taj izvoznik „Arcelor Mittal“, kojem godinama federalne vlasti opraštaju neizvršenje obaveza po pitanju ugradnje zaštitnih filtera, te obima proizvodnje i broja zaposlenih na koju se Mittal obavezao kupoprodajnim ugovorom. No, taj je ugovor strogo čuvana tajna, skriven u kabinetu federalnog premijera.

Začuđujuće je da je neki SDA funkcioner uopće pomenuo ovu kompaniju, jer je upravljanje prodajom bivše Željezare bilo u rukama Harisa Siladžića. Svojevremeno je sindikat pokonio Silajdžiću sat kao znak zahvalnosti što je privatizovao željezaru. A on je samo pogodovao da kuvajtski investitor zaradi 90 miliona na prodaji, a Federacija dobije jednu marku, da jednu!

Da je taj sat kojim slučajem dobio Izetbegović, možda bi znao koliko je sati u Zenici, ne „u realnom sektoru“, nego realnom životu…

(zurnal.info)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS