ZENICA Životna drama ratnog vojnog invalida: Ubit ću nekoga, jer mi je država okrenula leđa!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ratnom vojnom invalidu Amiru Haliloviću iz Zenice prije godinu je dijagnosticiran rak pluća, nakon čega je uslijedilo i šest metastaza na glavi, a jedna je čak oko glavne arterije.

Nakon analize tumora, pokazalo se da mu treba terapija “ketruda”, koja garantira ozdravljenje. Kako se radi o skupoj terapiji, koja košta 6.500 eura i mora je kupovati svako 21 dan, aplicirao je Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Odbijena refundacija

– Nažalost, odbili su me. Kažu da ne finansiraju taj lijek zato što nisam dobio rak zbog madeža i da nemam maligni melanoma – tvrdi Halilović.

Ogorčen je, jer je stopostotni invalid druge kategorije, borio se za ovu zemlju, mjesecima nakon ranjavanja ležao nepokretan, a danas mu je država okrenula leđa.

– Ovo je sramota! Očigledno je taj fond samo za bogate, moćnike i jake ljude. Mi im, ratni vojni invalidi i bivši borci, očito, više ne trebamo – ističe on.

Zbog šokantnog saznanja da je odbijen za refundaciju lijeka, Halilović je na Facebooku napisao da kupuje puške, pištolje te bombe te je javno zaprijetio kako bi došao do lijeka.

– Ubit ću nekoga, zarobiti! Ne zanimaju me posljedice i šta će biti. Refundirat ću, onda, troškove kroz zatvor. Molim ih godinu da mi pomognu, ne žele. Za moćnike ima novca, za mene ne. Ogorčen sam. Zato ću ja preduzeti mjere kako znam i umijem. Napravit ću problem, neko će odgovarati – izričit je on.

Donacije ljudi

I dok mu je država okrenula leđa, oslanja se na pomoć ljudi i čeka da mu stigne lijek iz Srbije koji je, uz pomoć donacija, nabavio. No, ni to ne može vječno.


AVAZ – D.PAŠALIĆ