Zeničani autori grafičkog identiteta Papinog boravka u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Poglavar rimokatoličke crkve,papa Franjo,početkom juna posjetiće Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Vizuelni i grafički identetit Papinog boravka u našoj zemlji, djelo je zeničkih umjetnika.

Plakat, džambo plakat, logo i znak papine posjete Sarajevu, autorski su rad likovnog umjetnika Miroslava Šetke i grafičkog dizajnera Dragana Ivankovića.

papa-grafikaDvojici Zeničana ovaj posao povjeren je na preporuku don Tome Mlakića iz Sarajeva, koji je kvalitet njihovog rada prepoznao u listu Izbor.

Svega tri dana smo imali da dostavimo svoje prvo rješenje za koje smo odobrenje dobili iz Sarajeva a potom iz Vatikana, kaže za RTV Zenica Miroslav Šetka, akademski slikar i profesor u KŠC Sveti Pavao u Zenici.

Lik Pape Franje i križ kao simbol kršćanstva, bili su obavezni detalji koje smo morali ispoštovati a ostalo je prepušteno našoj kreativnosti, ističe grafički dizajner Dragan Ivanković.

Šetka i Ivanković svoj likovno dizajnerski doprinos posjeti Pape Bosni i Hercegovini doživljavaju kao veliko priznanje njihovom radu kojim se bave već decenijama.

Napominju, da su osim plakata, loga i znaka, angažovani i na izradi akreditacija, te pratećih poštanskih markica.

RTVZE