Zeničani čimburom od 1.500 jaja simbolično dočekali proljeće (FOTO – VIDEO)

Šetnjom Kamberovića poljem, tradicionalnim kupanjem Emilijana Kneževića u hladnoj rijeci Bosni i neizostavnim degustiranjem čimbura u Zenici će se i danas realizirati tradicionalna manifestacija “Čimburijada”.

Ova tradicionalna proslava povodom prvog dana proljeća karakteristična je za područje grada Zenice, na kojoj je i ove godine restoran “Salčinović” omogućio pravljenje i podjelu čimbura od 1.500 jaja, tradiciju dugu više od 50 godina.

Tako su se jutros u cik zore brojni Zeničani, ali i posjetioci iz drugih bh. gradova, okupili na rekreativnom kompleksu uz obalu rijeke Bosne, gdje uz pjesmu, druženje, roštilj i čimbur proslavljaju dolazak proljeća.

Kao što je to slučaj prethodnih, tako su i ove godine brojni građani i posjetioci svoje štatore postavili još jučer kako bi “na vrijeme” bili na Kamberovića polju kada sunce izlazi.

Osim neizostavnog čimbura i druženja, organizatori su priredili bogat kulturno-zabavni i sportski program u kojem će sudjelovati zenički školarci, Duvački orkestar KUD “Željezara Zenica”, regata SRK “Bosna”, folklorni ansambl “Bosniafolk” i drugi interesantni sadržaji.

VIDEO: https://www.facebook.com/072info/videos/1290167317726672/

Avaz.ba