AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Sa zalaskom sunca nastupio je sveti mjesec muslimana ramazan. Na džamijama širom BiH upaljeni su kandilji, a večeras su klanjane i prve teravije. Narednih mjesec dana muslimani širom svijeta će provesti u postu i ibadetu. Post, kao jedan od temelja islama, obaveza je svakog muslimanskog vjernika, osim onih koji putuju ili iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da se odreknu hrane i pića.

Na području Medžlisa islamske zajednice Zenica teravih namaz se klanjao na 120 mjesta od toga 15 mjesta u samome gradu, te u Kazneno popravnom zavodu. Još jednom podsjećamo kako će se od ove godine teravija klanja u novoj džamiji u Novoj Zenici.

Najsvetija noć Lejletul-kadr ili Noć objave, također je jedna od ljepota ramazana. U toj noći počela je objava Kur`ana, a Lejletul-kadr pada u 27. noći ramazana.

Nakon mjeseca ramazana nastupit će ramazanski bajram, koji je jedan od dva najznačajnija praznika u islamu. Ove godine Ramazanski bajram je 28. jula.

Novi top na Žutoj tabiji

Tobdžija Smail Krivić zaslužan je što su građani Sarajeva večeras imali priliku čuti prvi pucanj ove godine iz topa sa Žute tabije. Time je i zvanično obilježen početak ramazana, mjeseca posta muslimana. Od ove godine stari top zamijenjen je pravim, autentičnim.

Brojni turisti, posjetioci i postači u narednih mjesec dana svake će se večeri okupljati na Žutoj tabiji i posmatrati kako i šta radi tobdžija Krivić, koji će im signalizirati da je vrijeme za okupljanje oko sofre i iftara.

– Ovaj posao je moja najveća radost, ali i velika odgovornost. Nema ništa ljepše od iščekivanja iftara koji je postačima najveća radost. Po završetku mjeseca ramazana zna biti i suza, jer se čovjek uživi – navodi Krivić.

Plato Žute tabije je uređen, zasađeno je cvijeće, postavljene su klupe kao i nekoliko kanti za smeće.

Također, na Žutoj tabiji večeras je otvoren i prvi “Sarajevo Ramazan Festival”, koji će trajati narednih 28 dana. Tokom održavanja festivala bit će prezentirana islamska kultura, umjetnost i ramazanski običaji.

Festival je organiziran u sklopu projekta USAID-a, čiji su koordinatori članovi Udruženja “Zona unaprijeđenog poslovanja” i Fondacije “Sarajevo Navigatora”.

 [Galleries 357 not found]

072info/Avaz