AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Žena iz Zenice, 1969. godište – peta je osoba zaražena korona virusom u Bosni i Hercegovini. Boravila je u Italiji, u regiji Lombardija. Po povratku u Zenicu testirana je kod kuće, potvrđena je dijagnostika zaraze, a danas je premještena u izolatorij.

“Ovaj slučaj nas apsolutno nije zatekao nespremne, niti iznenadio, normalno se radi po ovom protokolu. Ja ne bih volio da se ovo, iako ne treba da se diže panika, shvati sto posto bezazleno”, rekao je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

Na području ZDK oko 80 osoba je pod zdravstvenim nadzorom. Važno je da svi koji sumnjaju da su zaraženi, telefonski, a ne dolaskom u zdravstvenu ustanovu, obave konsultacije sa ljekarom.

“Pod nadzorom su i osobe koje dolaze preko graničnih prelaza i aerodroma u BiH, o kojima dobijamo podatke od Federalne uprave za inspekcijske poslove”, kazala je epidemiologinja i članica Kriznog štaba ZDK Fatima Bašić.

Dodatan problem, koji će trajati bar još 15 dana, je sezona gripe. Zdravstvenim radnicima eliminisanje ovog problema olakšaće prepoznavanje korone. Od zemalja u kojima je ovaj virus uzeo maha, mogli smo nešto naučiti u prethodnom periodu.

“U Kini je počela epidemija zato što Kina nema primarnu zdravstvenu zaštitu. U Italiji su epidemiolozi pri općinama i regijama, odnosno pri guvernerima, tako da su više političke funkcije, a Italija je izdjeljena na više kantona nego BiH, pogotovo taj sjever koji je jedan od najrazorenijih dijelova Evrope, a kad se tamo desila epidemija desila se jer guverner nije ozbiljno shvatio epidemiologa”, mišljenja je epidemiolog i član Kriznog štaba ZDK Ednan Drljević.

Ozbiljno shvatiti stručnjake i bez panike se pridržavati uputa o mjerama prevencije, ključno je u ovoj situaciji, a šta kažu građani:

“Htio, ne htio moramo se pridržavati savjeta i uputa.”

“Ovo je samo jedna velika laž koja se nama svima pruža. Ja mislim da je taj korona virus samo jedan obični virus, ali se pravi što veći bauk da bi se prodavalo što više lijekova.”

“Vala ništa svejedno isto da nema ništa, ko da nema tog virusa tako se osjećam.” Da li ste pojačali higijenske mjere? “Nisam ništa, ko da nema tog virusa.”

“Mene općenito strah.”

“Raja još to ne shvata ozbiljno.”

“Ne mogu mjenjati životne navike jer sam prosvjetni radnik… pojačala bih higijenu u školama.”

“Mislim da su bila svjetska istraživanja i pomenuto je da BiH ima stanovnike koji provode higijenske navike.”

“Uopće nisam uznemirena. Gripe su bile i biće. Na nama je koliko ćemo voditi računa o ličnoj higijeni.”

COVID 19 našao je put do BiH. Neće otići ukoliko se budemo pravili da ga nema, koliko god ga bezazleno doživljavali. Lako je prenosiv i ukoliko se proširi mogao bi ozbiljno ugroziti zdravstveni sistem, a lančano – funkcionisanje cijele države.

N1