Zeničani odali počast Matei Jurić, prvoj civilnoj žrtvi proteklog rata

Zeničani odali počast Matei Jurić, prvoj civilnoj žrtvi proteklog rata

Delegacije četiri temeljne boračke organizacije, te delegacije političkih stranaka i Grada Zenica položile su vijence i cvijeće na Spomen-obilježju poginule djevojčice Mateje Jurić, prve civilne žrtve iz tog grada iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Matea je poginula prije drugog rođendana u naselju Radakovo od zalutalog metka iz tadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije u zeničkom naselju Bilmišće.

-Danas smo se okupili na mjestu koje uvijek i nanovo izaziva bol – na mjestu koje izaziva nevjericu i koje zahtjeva i naređuje nezaborav. Svake godine, kada se okupimo na ovome mjestu, iznova dolazimo do spoznaje da riječi, ustvari, i nemaju svoje značenje naspram strašnog razloga današnjeg okupljanj a- kazao je predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana Grada Zenica Tahir Šabić, koji je u ime boračkih organizacija tog grada održao prigodan govor.

On je podsjetio da mala Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić, nije imala ni pune dvije godine, a izgubila je život koji je završio na tom mjestu 13. maja 1992. godine.

-Ono što mi znamo, da je 2006. godine predmet sa Kantonalnog tužilaštva Zenica prešao na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i do danas nemamo informacija da li je po tom pitanju išta urađeno – rekao je Šabić.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE