Zeničani održali tradiciju Čimburijade, uz poštivanje propisanih mjera

Zbog loše epidemiološke situacije Forum građana Zenice ni ove godine nije organizovao prateće kulturno-zabavne i druge sadržaje u sklopu tradicionalne Čimburijade i uputio je apel građanima da odustanu od masovnog okupljanja.

Zahvaljujemo se našim sugrađanima što su prihvatili naš apel i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svako na svoj način, u kućnoj atmosferi i manjim družinama, obilježili dolazak proljeća i tako nastavili ovu našu zeničku tradiciju.

Primjereno aktuelnoj situaciji Forum građana Zenice je u sklopu Čimburijade- 2021 organizovao određene sadržaje i aktivnosti.

Urađen je promotivni video spot o pravljenju zeničkog čimbura, kao jednog od simbola Čimburijade, koji je na društvenim mrežama imao više hiljada pregleda.

Na objavljeni konkurs za fotografije na temu “Zenički čimbur u doba korone” pristigle su brojne fotografije koje su imale preko trideset hiljada pregleda. U skladu sa kriterijumima odabrali smo uži izbor od 20 fotografija i dali ih na glasanje putem naše facebook stranice. Na osnovu broja glasova nagrađene su fotografije koje su dostavili:

Amela Hukić, Edhem Fejzić, Ibrahim Krehmić, Mevla Zahirović, Fahrudin Heco, Haris Šarić i Nasiha Kadrić.
Nagrađenima su uručeni poklon paketi zeničke industrije mlijeka ZIM .

U ovom periodu maksimalno smo se posvetili i pripremanju dokumentacije za nominiranje Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine pri čemu imamo podršku Grada Zenica i Federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe.

Ovim putem još jedanput iskazujemo veliku zahvalnost svim Zeničankama i Zeničanima koji su svojim različitim aktivnostima doprinjeli da u specifičnim okolnostima održimo tradiciju Čimburijade.

Forum građana Zenice

Zenica, 04. april 2021. god.

Prethodni članakČelikova “kaznena” ekspedicija nastavila put ka višem rangu, ostvarena je nova rutinska pobjeda
Sljedeći članakMustafa Alajmović prošle godine bio “u teškom zdravstvenom stanju”, a sada nalazi govore drugačije