AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Vijesti

Zbog loše epidemiološke situacije Forum građana Zenice ni ove godine nije organizovao prateće kulturno-zabavne i druge sadržaje u sklopu tradicionalne Čimburijade i uputio je apel građanima da odustanu od masovnog okupljanja.

Zahvaljujemo se našim sugrađanima što su prihvatili naš apel i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svako na svoj način, u kućnoj atmosferi i manjim družinama, obilježili dolazak proljeća i tako nastavili ovu našu zeničku tradiciju.

Primjereno aktuelnoj situaciji Forum građana Zenice je u sklopu Čimburijade- 2021 organizovao određene sadržaje i aktivnosti.

Urađen je promotivni video spot o pravljenju zeničkog čimbura, kao jednog od simbola Čimburijade, koji je na društvenim mrežama imao više hiljada pregleda.

Na objavljeni konkurs za fotografije na temu “Zenički čimbur u doba korone” pristigle su brojne fotografije koje su imale preko trideset hiljada pregleda. U skladu sa kriterijumima odabrali smo uži izbor od 20 fotografija i dali ih na glasanje putem naše facebook stranice. Na osnovu broja glasova nagrađene su fotografije koje su dostavili:

Amela Hukić, Edhem Fejzić, Ibrahim Krehmić, Mevla Zahirović, Fahrudin Heco, Haris Šarić i Nasiha Kadrić.
Nagrađenima su uručeni poklon paketi zeničke industrije mlijeka ZIM .

U ovom periodu maksimalno smo se posvetili i pripremanju dokumentacije za nominiranje Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine pri čemu imamo podršku Grada Zenica i Federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe.

Ovim putem još jedanput iskazujemo veliku zahvalnost svim Zeničankama i Zeničanima koji su svojim različitim aktivnostima doprinjeli da u specifičnim okolnostima održimo tradiciju Čimburijade.

Forum građana Zenice

Zenica, 04. april 2021. god.