Portal 072info

Zeničani otputovali u Sarajevo na skup Recepa Tayyipa Erdogana

Kao što je i najavljeno, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je stigao danas u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Rano jutros, ispred gradske arene Husejin Smajlović u Zenici više stotina Zeničana autobusima je otputovalo u Sarajevo gdje će pružiti podršku predsjedniku Republike Turske.

Podsjećamo, Erdogan je u Sarajevo stigao oko 12 sati, a na aerodromu su ga dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc.
Ispred zgrade Predsjedništva BiH turskog predsjednika je dočekala veća grupa građana s transparentom dobrodošlice.

Nakon zajedničke fotografije najavljen je têtе-à-têtе predsjedavajućeg Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Turske, kao i sаstаnаk dеlеgаciја dvije zemlje.

Turski predsjednik će nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položiti cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a nakon toga će prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Nakon Kongresa predsjednik Republike Turske će posjetiti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat.

Tokom današnje posjete predviđena je i šetnja Starim Gradom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan klanjati akšam-namaz.

Podijelite članak