Zeničani podigli cijene stanova za 30%, kvadrat od 2.500 do 3.000 KM

Zeničani podigli cijene stanova za 30%, kvadrat od 2.500 do 3.000 KM

Ekonomski analitičari iz oblasti građevinarstva u našoj zemlji ocjenjuju da je inflacija značajno utjecala za povećanje cijena nekretnina za, čak 30 odsto, čemu je predhodilo poskupljenje građevinskog materijala, koji diktira i tržišnu cijenu nekretnina.

Pokazatelji Agencije za statistiku BiH govore da je cijena građevinskog materijala porasla od 30 do 50 odsto. Razlogom je to porasta i cijena nekretnina na tržištu. Tako je prodajna cijena kvadratnog metra stana u Zenici dosegla i vrtoglavih 2.500 KM.

“Što se tiče prometa nekretnina inflacija je uradila svoje i cijene su nikad veće. U samom centru Zenice dvosobni stanovi se kreću cijene se kreću. Ako su renovirani, znaju biti I preko 2.500 KM Što se tiče majih stanova, njih nema. Potražnja za njima je ogromna, i kada dođe ponuda, cijena zna biti i preko 3.000 KM”, kazala je Resmija Mujičić, vlasnica Agencije za nekretnine u Zenici.

U okolnostima pandemije u posljednje dvije godine, koja je za posljedicu imala veliki poremećaj ekonomskih trendova u cijelom svijetu, očekivanja su bila da će doći do stagnacije u prodaji nekretnina, da će potražnja opasti, jer ljudi u kriznim situacijama često pribjegavaju štednji, međutim pokazatelji na terenu govore drugačije.

“Sada je ponuda loša, a potražnja ogromna. Novaca ima, ali adekvatnih nekretnina nema ”, naglašava Mujičić.

Naša sagovornica ističe da je primjetno povećanje cijena stanova u Zenici u odnosu na predpandemijski period veća za 30 posto.

“Uglavnom se traži centar grada. Ali je problem da kupci traže novogradnju, ali je nema. Radije bi platili novogradnju preko 3.000 KM od starogradnje ”, ističe Mujičić.

A šta o trenutnim cijenama nekretnina misle naši sugrađani i da li uopće razmišljaju o ovoj vrsti ulaganja?

Milenko Karović je mišljenja da inflacija utječe na realnost cijena, koju koriste preprodavači stanova.

“Mislim da cijene nisu realne i da to rijetko ko može priuštiti sebi za ova naša primanja i standarde, mislim da su cijene strašne”, mišljenja je Zeničanka Selma Neslanović.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po m² u drugom kvartalu 2022. godine iznosi 2. 476 KM. Brој prоdаtih nоvih stаnоvа u drugom kvartalu 2022. gоdinе u оdnоsu na drugi kvartal 2021. gоdinе veći је zа 12,5%. U оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаnih nоvih stаnоvа u 2021. gоdini manji je za 13,7%. (M.H.)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica