ZENIČANI SE SOLIDARISALI: Protestovat će ispred zgrade RMK dok se zakon ne usvoji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zeničani su danas započeli mirne proteste kojima izražavaju punu podršku građanima BiH koji već dva dana protestuju zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju pred zgradom Parlamenta BiH u Sarajevu.   

Naime, situacija u kojoj su se našli građani Bosne i Hercegovine ali i sve buduće generacije zasigurno se može nazvati alarmantnom. Ozbiljnost situcije koja je nametnuta od strane parlamentaraca BiH prepoznali su Bosanci i Hercegovci iz raznih bh. gradova, pa su tako i Zeničani odlučili poslati poruku da su i oni dio mase koja je spremna promijeniti stanje u državi. Naime, kako kažu mnogobrojni Zeničani "Danas je to Belmina, a sutra neko od naše djece ili unuka". 

S parolama, zviždaljkama, transparentima i svim raspoloživim rekvizitima Zeničani su se okupili ispred Općine Zenica u 10.00 sati odakle su krenuli defiliranjem gradom sve do Trga Alije Izetbegovića odakle su se uputili ispred zgrade RMK gdje se nalaze predstavnici vlasti na kantonalnom nivou.

Podsjećamo, ova situacija podstakla je građane BiH za poduzimanjem mjera nakon što tromjesečna beba, Belmina Ibrišević iz Gračanice, nije mogla otići na hitno liječenje u inostranstvo jer njeni roditelji nisu mogli da joj izvade pasoš. Razlog tome, poput svih beba rođenih u Bosni i Hercegovini nakon 12. februara 2013. godine pa tako i Belmini, jeste uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj.

Naime, presudom Ustavnog suda BiH u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH. Od tada do danas, srpski i bošnjački poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG. Sve navedeno razlog je građanskih protesta koji su samo djelimično urodili plodom, jer, donošenje privremenog rješenja o izdavanju JMBG nije dovoljno.

Ako je suditi prema riječima protestanata Zeničani će, ukoliko se situacija ne riješi u toku dana, spavati ispred zgrade RMK ali i ostati tu dok se Zakon o jedinstvenom matičnom broju ne usvoji. Kako je to izgledalo na mirnim protestima u Zenici pogledajte u fotogaleriji.