Portal 072info

Zeničani posjetili Potočare i odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

Džemat „Nur Han“, Mjesna zajednica Perin Han i Osnovna škola „Aleksa Šantić“ realizirali su niz programa povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Tim povodom, 28. februara u OŠ „Aleksa Šantić“ organizirana je manifestacija, odnnosno, tribina na kojoj su govorile eminentne ličnosti iz boračke populacije, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života. 200 zastavica Osim toga, organizrana je i prigodan kulturno – zabavni sadržaj, primjeren Danu nezavisnosti BiH, u izvedbi poznatih umjetnika. Cjelokupnu manifestaciju uveličalo je oko 200 zastavica koje su nosili učenici škole, a kruna svih dešavanja bio je defile automobilima koji su bili dekorisani državnim obilježjima.

Na Dan nezavisnosti BiH, jučer, u džematu Nur Han, džuma-namaz, predvodio je dr. Mustafa ef. Cerić, Reisu-l-ulema IZ u BIH 1993-2012., a nakon džuma-namaza, upriličeno je zajedničko druženje. Danas, trećeg dana obilježavanja Dana nezavisnosti, džematlije „Nur Hana“ i polaznici mektebske nastave posjetili su Memorijalni centar „Potočari“ u Srebrenici, gdje su se prisjetili šehida i poginulih boraca, te civilnih žrtava rata koji su poginuli od strane agresora, kao i boraca koji su branili nezavisnost BiH što upravo simbolizuje Srebrenica.

Poručili dovu Brojne džematlije odale su počast i proučili su dovu za sve žrtve genocida, a odlazak u Srebrenicu sa dva autobusa omogućio im je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. –

Bio je ovo naš doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, ali i podsjećanju na sve naše borce koji su dali svoje živote za nezavisnu BiH. Trodnevno obilježavanje nizom programa primjer je da svi trebamo poštovani našu domovinu i njegovati te čuvati historiju! Posebno se zahvaljujemo i humanitarnoj organizaciji MFS – EMMAUS, koji su nas danas ugostili u svojim prostorijama internatskog smještaja u Potočarima. Osim toga, riječi zahvale upućujemo i MUP-u ZDK, PS Crkvice – rekao je Džemal ef. Salkić, jedan od organizatora obilježavanja 1. marta i imam džemata „Nur Han“.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 239
    Shares