Portal 072info

Zeničani protestirali zbog zagađenog zraka, najavljeno novo okupljanje

U Zenici je danas na Trgu Alije Izetbegovića organiziran protest koji je podržalo stotinjak sugrađana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog zagađenog zraka.

Prema riječima Kenana Madže, koji je i organizirao proteste na društvenoj mreži Facebook, na ovaj način su željeli ukazati na zagađen zrak koji brojni sugrađani svakodnevno udišu.

– Imao sam problem zbog naziva samog protesta, zbog čega se neki ljudi nisu odazvali. Međutim, mi na ovome nećemo stati. Pozivam Zeničane da dođu na nove proteste, koje ćemo organizirati 21. marta! Taj dan ćemo prikupljati potpise za podnošenje tužbe Sudu za ljudska prava u Strazburu – poručio je Madžo.

Prisutnima se obratio Samir Lemeš, koji je poručio da građani imaju pravo na zdrav život, a da je lošiji odziv sugrađana rezultat pogrešnog naziva protesta.

– Ne možete zvati ljude da otjeraju industriju iz grada jer to nije rješenje. Zato “Eko forum” ne može stati iza ovog skupa. Rješenje nije eliminacija industrije, nego država mora industriju natjerati da poštuje propise. Ako to ne uradi, onda država krši ljudska prava i to je jasno rekao Evropski sud prije tri dana – poručio je Lemeš.

Avaz

Podijelite članak
  • 471
    Shares

Počitajte još

Suradnja tri fakulteta: Uskoro II ciklus Akademije za ekološki menadžment na UNZE

072info

Održano takmičenje muezzina – polaznika mektebske nastave na nivou Muftiluka zeničkog

072info

Upitni obroci za 808 korisnika Gradske narodne kuhinje u Zenici

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box