Portal 072info

Zeničani raspravljali o rekreacijskom centru na Smetovima

U organizaciji Forum građana Zenice danas je održan okrugli sto o temu “Smetovi danas – Smetovi sutra”, u čijem radu su sudjelovali predstavnici 15 raznih udruženja, klubova i društava te predstavnika lokalne zajednice.

U pripremama za ovaj skup članovi Foruma građana obavili su razgovore s predstavnicima resornih gradskih službi i javnih preduzeća koja imaju vezu sa Smetovima, brojnim udruženjima, klubovima i društvima, te drugim zainteresiranim pojedincima za trenutno stanje i budući razvoj ove zelene oaze kod Zenice.

Kontinuirano gradsko zagađenje zraka, koje je posebno izraženo u zimskom periodu, potaklo je volontere Foruma građana da ponovno aktueliziraju, nikada napravljenu, “izradu plana upravljanja rekreacijskim područjem Smetovi”, koji je trebao biti izrađen u okviru Strategije razvoja općine Zenice.

Na izuzetno posjećenom okruglom stolu, o Smetovima i njegovim potencijalima, govorili su brojni stručnjaci i društveni radnici, između ostalih uime Foruma građana Vladimir Franjić, zatim predsjednik “Eko foruma” Samir Lemeš, predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić, vrhunski sportista Edin Durmo, privrednik Mladen Perić, i mnogi drugi zainteresovani za razvoj ove planinske zone.

Za izletište Smetovi, koje je od grada udaljeno samo osam kilometara, još daleke 1984. godine urađen je regulacioni plan „Rekreaciono – sportski centar Smetovi“. Izgradnja sportsko–rekreacionog centra Smetovi bila je predviđena Srednjoročnim planom razvoja za period 1985-1990 godine i prema ovom planu, na širem području Smetova trebali su biti izgrađeni razni sadržaji, ali vrlo malo je toga urađeno.

U nekoliko navrata u proteklom periodu se ponovo pričalo o centru na Smetovima, ali je sve ostalo na priči da je to najbliže mjesto gdje Zeničani u periodu zagađenja zraka u gradu mogu disati punim plućima. Današnji tematski okrugli organiziran je s namjerom da se konačno pokrenu neophodne aktivnosti i da se centru Smetovi da potreban značaj, te da se dovedu u funkciju sadržaji koji će zadovoljavati potrebne građana Zenice i šire.

Na planini Smetovi već duže vrijeme postoje manji smještajni kapaciteti, postoji mali ski-lift s kraćom skijaškom stazom, koja je odlična za djecu, početnike i rekreativce, a nekada je postojao i manji planinski bazen, koji je zbog nebrige uništen. Da se radi o sjajnoj rekreativnoj zoni kazuju i podaci da se centar Smetovi nalazi na nadmorskoj visini oko 900 metara, a da najviši vrh je tek nešto iznad 1.000 metara, koja je idealna visini za pripreme sportskih ekipa.

Ova zelena zona je u danima guste zeničke magle i velikih količina smoga uvijek iznad sumorne stvarnosti Zenice i tada je uvijek sa čistim zrakom i osunčana. Veliko prostranstvo na najvišim dijelovima planine Smetovi je idealno za sportski turizam, dobri poznavaoci ovog planinskog dijela kažu da na Smetovima ima prostora i za manji sportski aerodrom, ali i za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo i turizam.

 

Podijelite članak