Portal 072info

Zeničani se prisjetili šehida, njihove žrtve i vrijednosti koje poručuju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida u džamijama i medžlisima Muftiluka zeničkog, počela je današnjom posjetom Spomen- obilježju „Kameni spavač“ u Zenici gdje je vjerski program predvodio zenički muftija hafiz doc. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Gradski imami Medžlisa Islamske zajednice, predvođeni svojim glavnim imamom Jakubom ef. Salkicom, učenjem dove i Fatihe odali su počast poginulim i šehidima u Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, a predstavnici boračkih i političkih organizacija te Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, položili su i svijeće na tom spomeniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na ovaj se način sjećamo naših šehida, sjećamo se njihove žrtve, sjećamo se ustvari vrijednosti koje nam oni svojom žrtvom poručuju.A oni nam poručuju i ukazuju na vrijednosti nesebičnosti za opće dobro, žrtvovanja za zajednicu, odricanja od egoizma, sebičnosti, samoljubivosti, pohlepe… Jer, ako je iko pokazao nesebičnost i poštovanje prema zajednici i vrijednosti države te svega onoga šta to podrazumjeva, to su bili naši šehidi”, istakao je muftija Dizdarević, koji je napomenuo da se na današnji dan, kada se prisjećaju šehida, „slave te vrijednosti“.   

Na zeničkom mezaristanu Prašnice proučen je i Jasini-šerif i dova, a u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici. Tokom dana planirana je i posjeta porodicama i majkama šehida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manifestaciji je prisustvovao i komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine general Sakib Mahmuljin.

FENA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 36
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

“Lastavica 2020” od 24. jula do 2. augusta uz reduciran broj sadržaja i poštivanje mjera

Redakcija

Obilježavanje Dana šehida Grada Zenice

072info

Izetbegović: Šehidska krv nikada neće biti zaboravljena

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME