Portal 072info

Zeničani žele da na ulazu u grad sazidaju kulu

Brdo na ulazu u Zenicu, iznad tunela “1. mart”, uskoro bi mogao krasiti arheološki kompleks. Prema uzoru na srednjovjekovne tvrđave, kula, opasana kamenim zidinama, izdizala bi se iznad autoputa, magistralne ceste koja vodi prema Travniku te iznad pruge Šamac – Sarajevo.

Ideja je to članova zeničnog Eko-etno udruženja “Kula” Gorica.

Nije slučajno

Kako nam je kazao Mirsad Beganović, predsjednik Udruženja, ovo bi bio trag i za buduće generacije, kao  što su naši preci ostavljali iza sebe kule i tvrđave, poput onih u Vranduku, Počitelju, Banjoj Luci, Maglaju, Tešnju, Gradačcu…

– Želimo da napravimo kulu koja će ličiti na stare tvrđave, koje su nijemi svjedoci vremana. Ova će nas podsjećati na 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje. Ovo je inicijativa svih nas koji smo branili svoju zemlju – kaže Beganović.

Pojašnjava kako prostor za budući kompleks na Gorici nije slučajno određen.

– U podnožju se nalaze iskopine iz vremena Rimljana, a iznad je groblje iz vremena Osmanlija. U Janjićima, koji su ispod Gorice, stolovali su bosanski srednjovjekovni vladari, a u blizini se nalazila i bogumilska crkva – ističe Beganović.

Kamene tribine

Osim kule, u sklopu kompleksa planiraju sagraditi i brojne druge sadržaje.

– To su hair-česma, šadrvan, igralište za djecu, spomenik braniocima BiH, vidikovac te brojne zanatske radionice… Prostora ima i za gradnju kamenih tribina, a veliko igralište ujedno bi bilo i kino na otvorenom. Prostor bi se koristio i za pozorišne predstave, folklorne nastupe… – dodaje Beganović.

Za početak 220.000 KM

Da bi se projekt proveo u djelo, naravno, treba dosta novca. 

– S obzirom na to da nam je cilj očuvanje tradicije i doprinos razvoju turizma, obratili smo se na četrdesetak općinskih adresa i zatražili finansijsku pomoć. Potrebno nam je skoro 220.000 KM, a to je samo početak. Očekujemo pomoć i Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za boračka pitanja – dodaje Beganović.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box