Zeničanima podijeljen čimbur od 1.500 jaja: Ćuskije da padaju, mi bismo se okupili

Zenički ugostitelj Rasim Salčinović i ove godine je svojim sugrađanima podijelio čimbur od 1.500 jaja u sklopu zeničke Čimburijade koja se tradicionalno obilježava prvog dana proljeća.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Više hiljada građana Zenice prodefilovalo je danas Kamberovića poljem gdje su došli po svoju porciju čimbura koji se decenijama tradicionalno pravi u ovom gradu.

Uprkos snijegu i niskim temperaturama pronašli su svoje mjesto na obalama Bosne gdje su spremili kotliće i roštilje, a rano jutros pojeli su i čimbur.

“Čimbur se jede ujutro u šest sati, kao prvo jelo s izlaskom sunca. Sve poslije što se jede i sprema nije onaj pravi čimbur. Kasnije pravimo kotlić s kaljom te sač s mesom i krompirom”, kazao je za Klix.ba Nermin Tuzlak koji svake godine s porodicom posjeti Čimburijadu.

“Što se nas tiče, i ćuskije mogu padati, ali mi smo svake godine ovdje”, dodao je Tuzlak.

On i mnogi drugi građani Zenice imaju tajne recepte za čimbur, a tajni recept našeg sagovornika je mladi luk. Po želji građani dodaju i žaru, pivo i druge sastojke.

Predstavnik Foruma građana Zenice Muhsin Ibrahimagić je istakao kako snijeg nikada nije smetao istinskim zaljubljenicima u Čimburijadu.

“Bez obzira na vremenske prilike, oni koji vole čimbur i ovaj događaj, bez obzira na snijeg, kišu ili visoke temperature, doći će i danas s prijateljima obilježiti prvi dan proljeća”, kazao je Ibrahimagić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je s ugostiteljem Salčinovićem u čimbur od 1.500 jaja razbio i počasno jaje, a u izjavi prisutnima je istakao da je Čimburijada tradicija te da će Gradska uprava učiniti sve da je zadrži u okvirima kulturnog sadržaja ovog grada.

U poslijepodnevnim satima planirano je proljetno kupanje Zeničanina Zijada Zahirovića u rijeci Bosni, a u sklopu današnjeg programa učestvovat će i rafteri koji će se spustiti niz rijeku Bosnu.

Dolazak na ovu manifestaciju su najavili i pojedini ambasadori kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

Klix.ba