AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Almir Mahmutović, vozač kamiona iz Zenice, čak dva dana putovao je iz Mađarske do granice BiH, kako bi dovukao ulje za markete u Zenici. Osim što je proveo dane u koloni, prošao brojne procedure, riskirao da se inficira koronavirusom, danas je odvojen od porodice jer se nalazi u samoizolaciji.

Sati čekanja

Mahmutović je za “Dnevni avaz” ispričao sve detalje ovog putovanja koje će, zasigurno, pamtiti dok je živ. Kako priča, nije imao problema kada je išao do uljare.

– Do tamo nije bilo gužvi, niti procedura. Uspio sam stići za 11 sati, međutim, u povratku je bio haos. Sama procedura bila je po ulasku u uljaru jer ona snabdijeva pola Evrope. Za Balkan oni pakuju ulje po koje sam i ja išao – govori on.

Kada je završen utovar, zaputio se prema Zenici, ne sluteći da će mu za to trebati sati pa i dani čekanja, procedure…

– Kada se iz Mađarske ulazi u Hrvatsku, ima terminal prije granice gdje stoji semafor i puštaju naizmjenično kamione. Kada sam došao, bio je pun terminal, 90 kamiona. Tu sam proveo 24 sata, a pomjerio sam se svega 300 metara. Tek nakon 24 sata, uspijevam prijeći u Hrvatsku, koju sam prelazio dva sata – priča on.

Nakon toga je trebao prijeći na našu stranu i carinu, gdje je ostao nekih osam sati.

– Kada su normalni uvjeti, Hrvatska i naša granica prijeđu se za sat, a sada sam ostao deset sati. Na našoj granici ispunjavam upitnik za izolaciju. Kažu, ako imam turu za nazad, ne smijem izaći iz kamiona, u protivnom, po dolasku u Zenicu moram u izolaciju – kaže Mahmutović.

Dodaje da je šefu rekao da mu dovuku automobil do lokacije gdje će parkirati kamion, kako ni s kim ne bi došao u kontakt. Svojoj supruzi i djeci, budući da žive u manjem stanu, rekao je da idu na selo kod njenih roditelja kako nikoga ne bi ugrozio.

Jako je teško

– Već sedam dana sam u izolaciji. Moram priznati da je veoma teško, pogotovo ko nije naučio biti zatvoren. Najteže mi je što ne mogu biti s porodicom. Ima telefon, ali nije to to – govori Mahmutović.

Svakodnevna kontrola policije

Nakon isteka 14 dana samoizolacije, ako sve bude uredu, Mahmutović bi se mogao ponovo vratiti radnim aktivnostima, ali i vidjeti svoju porodicu. U svom dugogodišnjem radu ne pamti situaciju poput ove, a svakodnevno ga kontrolira policija.

Avaz – D.PAŠALIĆ