Zeničanin gradi objekt jedinstvene arhitekture: Nedžad Valentić donio dio Maroka u Zenicu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Neobična građevina, poput dvoraca u dalekom Maroku, osvanula je nedavno na pola puta između Orahovice i Nemile kod Zenice, tačnije u Orahovičkoj Rijeci.

Nesvakidašnji objekt intenzivno se gradi već dvije godine, a svakodnevno plijeni pažnju mještana i prolaznika. Svi oni pričaju o dvorcu, ali malo ko zna šta se gradi.

Bez svađa

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer ovo mjesto, gdje smo zatekli i vlasnika objekta. Kaže, nekad je ovdje bila stara kuća, a potom je odlučio napraviti objekt po uzoru na marokansku arhitekturu, koja mu se dopada.

– Umjesto da familija pravi kuću do kuće, odlučio sam napraviti ovaj objekt, u kojem bismo svi živjeli. Na ovaj način ćemo se dodatno zbližiti, a nećemo se svađati i udaljavati, kako je to običaj u BiH – rekao nam je Nedžad Valentić, koji za sebe kaže se zove Aga od Saraja.

Građevina fascinira sve one koji je vide, što nam je potvrdila i njegova majka Čerima.

– Ne trebaju nam više “ležeći policajci” niti se mačke trebaju plašiti da će ih udariti automobil. Svi smanje brzinu da pogledaju šta se to ovdje dešava. Tačno je, ljudi govore da je ovo dvorac. Jeste dvorac i tek će biti – govori ona.

Moderno uređen

Prostor ispred građevine također će biti moderno uređen. Cvijeće, bazen, prostor za druženje i sjedenje, samo su neki od sadržaja koji će uskoro biti izgrađeni.

Unutar objekta će, također, biti dvorište, ali i drugi prateći sadržaji, koje vlasnik nije želio otkrivati. Iako radnici vrijedno rade, vlasnik napominje da će radovi potrajati još dvije godine te da sve prave za ličnu upotrebu, a da ne žele turističku atrakciju.

Jeste neobično, ali je fino vidjeti

Mještani Orahovičke Rijeke također su bili u čudu kad je ova građevina počela poprimati oblike neuobičajenog objekta na bh. prostorima. Ipak, uglavnom podržavaju i hvale dvorac koji krasi njihov kraj, ali ne kriju da znaju malo o onome što se gradi u njihovom komšiluku.

– Ne znamo, zaista, šta se tačno pravi. Znamo da Nedžad radi u Njemačkoj, dolazi ovdje i gradi taj objekt. Nemamo ništa protiv. Jeste neobično, ali nama je lijepo i ne smeta nam, fino je vidjeti – kaže Mustafa Efendić.

Dnevni avaz/D. PAŠALIĆ