Zeničanin ispričao iskustvo šišanja u doba pandemije

Podijelite vijest

Frizerskim salonima u Federaciji BiH od danas je omogućen rad, što su mnogi iskoristili da već danas, uprkos činjenici da je Prvi maj, otvore svoja vrata sugrađanima koji su nestrpljivo čekali da ova odluka stupi na snagu.

KRENULI SA RADOM

Među brojnim sugrađanima koji su jedva dočekali da saloni krenu sa radom, kako bi se ošišali, je i Ahmed Karić iz Zenice. Još jutros je otišao u frizerski salon “Urban”, kako bi se konačno ošišao. 

U razgovoru za “Avaz”, ispričao je kako to izgleda ošišati se u doba pandemije koronavirusa. 

– Na samom ulazu me dočekala spužva za dezinfekciju obuće, a ulazak je bio obavezan isključivo sa maskom – govori nam Karić. 

Osim njega, frizeri su, također, bili sa maskom, a tokom šišanja koristili su ogrtač za jednokratnu upotrebu. 

– Pored maski, frizer je, također, imao i rukavice. Ostali proces samog šišanja, u suštini, je isti, samo što je prevencija na istom mjestu – priča nam Karić. 

ISTA CIJENA

Uprkos činjenici da frizeri sada moraju uložiti više sredstava za svoj rad, odnosno kako bi ispoštovali sve mjere na sprečavanju širenja koronavirusa, cijene, barem za sada, nisu povećane. 

– Cijena je ista, ništa se nije promijenila. Međutim, moram priznati da je sve bilo neobično. Zasigurno je ovo iskustvo koje se pruža po prvi put u životu i pamitt ću ga dugo. Nadam se da će već naredno šišanje biti u ustaljenim okolnostima – zaključuje Karić za “Avaz”.  

Salonima i mali obrtima omogućen rad

Podsjetimo, odlukom Federalnog štaba civilne zaštite frizerski saloni i drugi mali obrti od danas mogu početi sa radom, ali prema novim uvjetima. Tako će u salonima biti vršena dezinfekcija radnog mjesta, stolice i opreme koja se koristi, a dodatna naredba je dezinfekcija obuće, korištenje maske, rukavica, a iako nije propisano, neki saloni osigurali su i jednokratne zaštitne ogrtače. 

Interesantno, iako se dugo čekalo na odobrenje za rad, brojni saloni svoja vrata otvoriti će tek u ponedjeljak. 

AVAZ – D. PAŠALIĆ