Portal 072info

Zeničanin Ivan Bonić drugi u svijetu u sviranju harmonike, treći u duetu s Adijem Kobilicom

Screenshot 3 964
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ivan Bonić, šesnaestogodišnji učenik Srednje muzičke škole u Zenici osvojio je drugo mjesto u solo svjetskom takmičenju sviranja harmonike dok je u duetu s Adijem Kobilicom osvojio treće mjesto na prestižnom takmičenju u Australiji koje je ove godine održano u online izdanju.

Profesorica harmonike Bonića i Kobilice Emina Berbić u razgovoru za Klix.ba je kazala da se takmičenje Australian International Accordion Championship održava svake godine u Sidneju u Australiji te da je ove godine po prvi put održano u online izdanju.

“Propozicije su ostale iste, s tim da se program koji bi se u normalnim okolnostima izvodio pred žirijem, sada snimao, i to u kontinuitetu, odnosno, nije bilo dozvoljeno snimanje kompoziciju po kompoziciju, a zatim uvezivanje snimaka, nakon čega je proslijeđeno članovima žirija na ocjenjivanje”, govori Berbić.

Ističe da je Ivan Bonić nastupao u kategoriji International Junior Virtuoso Accordion ispod 20 godina i osvojio srebrenu medalju koja je bila iznenađenje za sve njih s obzirom da je Bonić tek završio drugi razred srednje škole.

“Prijavili smo se i u kategoriju Kamerna muzika – dueti, gdje su Ivan Bonić i Adi Kobilica osvojili treće mjesto. Gradivo koje su poslali na takmičenje je ono koje smo spremali prethodne školske godine. Pandemija koronavirusa je zaustavila sve naše planove, otkazani su koncerti, takmičenja, interni časovi, a sama nastava instrumenta online putem bila je, reći ćemo izazov. Međutim, u svakom zlu po nešto dobro. Imali smo priliku da učestvujemo online na tom takmičenju u Australiji. Da su normalne okolnosti, teško da bismo imali priliku da odemo do Sidneya. Ovo se naravno odnosni prije svega na finansijski dio putovanja. Tako da, postoji dobra priča u svakoj situaciji”, dodaje Berbić.

Bonić je u izjavi za Klix.ba kazao da je bio važan izbor kompozicija koje se izvode na takmičenju te da je puno lakše bilo uvježbati ono što se svira s obzirom da se radi o online izdanju.

“Ljepota zvuka harmonike nikada se ne može prenijeti preko kamere i mikrofona kao uživo. To nam je istovremeno bio i izvor stresa, obzirom da naše najbolje izvođenje nije snimljeno u potpunosti. Naime, od 20 minuta, snimljeno je 17, zbog nedostatka memorije na telefonu. Slijedilo je brisanje, oslobađanje memorije, pa sve iz početka”, kaže Bonić.

Kobilica je kazao da je, iako se radilo o online izdanju, bilo straha i treme.

“Naravno, postojala je i doza straha, napetosti, pa i treme, ali smatram da je to sve dio jednog nastupa. I pored tog straha, znali smo da smo uložili mnogo truda, a kad se trudite, rezultat dođe prije ili kasnije”, izjavio je Kobilica.

Na kraju razgovora Berbić je pojasnila da muzika, umjetnost, obrazovanje i mladi ljudi teško dolaze do svog zasluženog mjesta pod nebom jer sistem ne daje podršku pravim vrijednostima.

“Međutim, smatram da to ne oslobađa pojedinca od odgovornosti da uvijek daje sve od sebe. I kada imaš stotinu razloga da odustaneš, a samo jedan da radiš i da se trudiš, drži se tog jednog razloga. Teško je oduprijeti se većini, šundu, kiču, mijenjati sistem, ali možemo utjecati na sebe, svoj mali mikrokosmos, a valjda će doći vrijeme da ono što je sad izuzetak i zrno, postane većina”, zaključila je Berbić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 128
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)