Zeničanin Jasmin Burić napokon u reprezentaciji BiH

Mario Vrančić, veznjak njemačkog Darmštada, te Jasmin Burić, golman Lecha iz Poznana, novi su igrači u nogometnoj reprezentaciji BiH.

Kako Oslobođenje saznaje, selektor Mehmed Baždarević odlučio je napokon pozvati Burića, kojeg je gledao u utakmicama protiv Sarajeva, ali i u susretu protiv Basela. To znači da sa spiska otpada Ratko Dujković, koji je napustio Zrinjski i karijeru nastavio u Iranu.

Povreda Zukanovića

Poziv za Vrančića nije iznenađenje, s obzirom na to da je ovaj igrač bio na spisku i za Izrael, da se nije povrijedio. Ovaj put ne postoje nikakve prepreke za njegov dolazak, s obzirom na to da je već ranije riješena sva dokumentacija potrebna za njegov nastup.

Selektor Baždarević je, kako saznajemo, na spisak htio uvrstiti i napadača Dinama Armina Hodžića, ali će ga ipak prepustiti kolegi iz mlade selekcije Darki Nestoroviću, koji ima tešku utakmicu protiv Kazahstana.

Hodžić je ujedno i kapiten U21 tima i itekako je potreban mladoj selekciji, koja će biti jača za Denija Miloševića, veznjaka belgijskog Standarda, kojem je FIFA dala odobrenje za nastup u dresu BiH.

Spisak Mehmeda Baždarevića u odnosu na Izrael, neće se mnogo mijenjati, ali će ipak biti nekih novina. Uz pomenute Burića i Vrančića, u tim se trebao vratiti i Ervin Zukanović, ali je on obnovio povredu i vjerovatno će na operaciju, pa će propustiti i susrete protiv Belgije, 3. spetmebra i Andore, tri dana poslije.

Izvjesno je da neće biti Svena Tine Sušića, kao ni Sejada Salihovića, koji nije konkurisao ni za meč protiv Izraela, dok će Vedad Ibišević, Haris Medunjanin i Izet Hajrović, uprkos činjenici da uopšte ne igraju za svoje timove (Ibiševiću i Medunjaninu rečeno da se na njih ne računa), ipak biti u konkurenciji za meč protiv Belgijanaca, kao i Milan Đurić, napadač Cesene.

Upitan Vršajević

Tako bi na spisku reprezentativaca za mečeve kvalifikacija protiv Belgije i Andore trebali biti: Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Jasmin Burić, Mensur Mujdža, Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Edin Višća, Izet Hajrović, Muhamed Bešić, Miralem Pjanić, Anel Hadžić, Haris Medunjanin, Edin Cocalić, Senad Lulić, Mario Vrančić, Vedad Ibišević, Edin Džeko, Ermin Zec i Milan Đurić.

Upitni su pozivi za Avdiju Vršajevića i Semira Štilića, a nije isključeno da selektor Baždarević pozove nekog novog igrača, ukoliko ponovo ostane bez Zukanovića.

Oslobođenje