Portal 072info

Zeničanin koji se sumnjiči da je teroristima ISIL-a prodao kalašnjikove izručen BiH

Adis Abaz, bh. državljanin porijeklom iz Zenice koji je prošle godine uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. novembra 2015. godine u klubu “Bataclan” i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je jučer Bosni i Hercegovini, saznaje „Avaz“.

Danas mu je u Sudu BiH, a po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora, potvrđeno nam je u Sudu BiH.

Njegov advokat Senad Kreho potvrdio nam je da je Abaz izručen BiH jučer poslije podne, po potjernici za trgovinu narkoticima.

– On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja – kaže Kreho za “Avaz”.

Abaz je u Drezdenu uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

U napadima ubijeno 155 ljudi
U napadima ubijeno 155 ljudi

Njega je tražila i naša država s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao potjernicu za njim, na zahtjev Suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru 2018. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji.

Belgija ga je odlučila ipak izručiti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.

Avaz

Podijelite članak
  • 28
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box