ZENIČANIN POKRENUO REVOLUCIONARNU IDEJU: Dječije jahalište ‘Pegasus’

ZENIČANIN POKRENUO REVOLUCIONARNU IDEJU: Dječije jahalište ‘Pegasus’

DSC01250

S obzirom da živimo u vremenu računara, novih tehnologija i interneta, što uveliko ostavlja utjecaja i na najmlađe, našu djecu, veoma je teško naći neku zabavu kojom ih oduševiti. Sve više se i najmlađi vežu za računare što može biti i veliki problem danas, naročito kada znamo da internetom vrebaju i velike opasnosti.

Iako našim ulicama rijeko možemo vidjeti naše najmlađe koju uživaju igrajući se sa svojim vršnjacima, inovacija koja je stigla u grad Zenicu daje nadu da bi se najmlađi konačno mogli zainteresovati za nešto korisno, a zabavno i udaljiti se od izazova koji vrebaju internetom, te se vratiti igri "uživo" sa svojim vršnjacima kako bi mogli izrasti u društvene individue.

Zeničkoj djeci odnedavno je ponuđena sasvim nova i nesvakidašnja, pa možemo reći i revolucionarna ideja – jahanje pokretnih konjića u Dječijem jahalištu 'Pegasus', Zenica! Zeničanin, Vedran Miljak, pomno je posmatrao sve učestaliju pasivnost djece i njihovu okupiranost novim tehnologijama što ga je inspirisalo da zeničkoj djeci vrati one čari djetinjstva koje se dešavaju jednom u životu. Tako je došao na pomenutu ideju da zeničkim mališanima ponudi mogućnost jahanja na mehaničkim pokretnim životinjama, koje najmlađima pruža vjernu simulaciju pravog jahanja na otvorenom prostoru. 

Kako nam priča naš sagovornik i vlasnik Dječijeg jahališta 'Pegasus', riječ je o inovativnom jahalištu koje je prvo i jedino mjesto u Zenici i šire, koje našim klincima nudi mogućnost jahanja pokretnih životinja (konja, lavova i dr.), koje se pokreću samom kinetičkom energijom djeteta pri jahanju, uz puni doživljaj jednak onom kod jahanja živoga konja. Ne radi se o životinjama (spravama) koje pokreće električna energija ili motor, nego čista angažiranost djeteta pri pravom jahanju, tako da je igra i fizički zahtjevna, no ne prezahtjevna. Dopušta djeci da se vrhunski zabave vježbajući pri tome njihovu motoriku, mišiće, skelet, kičmu.

Mnoge bi roditelje ova vijest konačno  mogla ohrabriti budući da ovo jahalište, pored zabave, nudi i korisnu, fizičku aktivnost za njihovu djecu, koja su još do jučer ugrožavala svoje zdravlje sjedeći prekomjerno uz računare, mobitele, televizore…

Princip jahanja pokretnih konjića je sasvim jednostavan, a kako nam priča vlasnik 'Pegasusa', samo osoblje zaduženo je za kratku obuku malih jahača.

'Princip je nevjerovatno jednostavan i djeca ga nauče već na prvom krugu. To je zapravo potpuno isto kao kod pravog jahanja; noge se postave na mamuze, ruke na upravljač (kao kod bicikla jer se tako upravlja konjićem) i onda se odguruje nogama, odnosno podiže tijelo i ponovo vraća u sjedeći položaj – dakle – usitinu se jaše!' – objašnjava Vedran Miljak.

Ubijeđeni smo kako su roditelji  oduševljeni pročitanim, međutim, impresioniranje tek nastaje kada saznate koliko su zapravo cijene za zdravlje i razonodu vaše djece pristupačne, te da se vlasnik ove inovativne ideje pobrinuo za svaki detalj. Tako je osnovni/minimalni termin jahanja konjića deset minuta, za što vam je dovoljno svega 2 KM, dok cijena petominutnog doživljaja na trampolini koja se nalazi odmah pored konjića, iznosi svega 1 KM. 

Roditelji, vjerujemo kako ste oduševljeni ovom pozitivnom zeničkom pričom koja ima za cilj potaknuti vaše dijete na fizičku aktivnost i koja u konačnici čini vaše dijete zadovoljnim i sretnim. Dječije jahalište 'Pegasus'  se nalazi  na platou ispred Gradske Arene Zenica, a vlasnik je ubijeđen kako ćete znati prepoznati vrijednost ovakvog koncepta zdrave dječije zabave i već večeras (ili u najskorijem vremenu) doprinijeti povećanju broja sretnih zeničkih roditelja, gledajući i svoje dijete kako jaše i zabavlja se, konačno proživljavajući svoje djetinjstvo onako kako je oduvijek i trebalo biti – zdravo, sigurno, opušteno i nasmijano.

Više informacija o jahalištu možete potražiti na njihovoj Facebook stranici klikom OVDJE, a u nastavku teksta uživajte u video i foto zapisima koji će najbolje posvjedočiti o svemu napisanom.

[nggallery id=1]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica