Portal 072info

Zeničanin „uljepšava“ Breda Pita, Grejs Elizabet, Severinu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničanin Jasmin Čeljo (34), po zvanju pravnik, još kao tinejdžer zavolio je fotografiju, maštao da ih uređuje, ali nije mogao ni sanjati da će jednoga dana raditi za najpoznatije svjetske magazine te uređivati fotografije slavnih imena iz svijeta mode, filma… Prvi put o svom poslu odlučio je ekskluzivno govoriti za “Dnevni avaz”.  Stotine fotografija 

Uređivanjem fotografije počeo se baviti još u srednjoj školi. Od tada do danas retuširao je hiljade fotografija. Najprije je preuzimao fotografije s interneta, pravio od njih postere, plakate, pozadine za računare.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Na nagovor prijatelja, sve sam postavljao na svom Facebook profilu. Potom me je “otkrio” Sever Zolak, modni fotograf iz Prijedora, s kojim sam ostvario profesionalnu saradnju. Uputio me u svijet modne fotografije i počeo sam još više učiti o svemu tome – priča Čeljo.

Ističe da iza svega stoji dosta truda, treniranja ruku i očiju da prepoznaju balans koji treba postići, a da sve ne ode u pogrešnom smjeru, da fotografija ne izgleda lažno i neuvjerljivo. On danas iza sebe ima brojne kampanje, modne editorijale, naslovnice, reklame, umjetničke fotografije na koje je, kaže, ponosan. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Radio sam na mnogim modnim editorijalima koji su objavljeni u modnim magazinima ELLE, „Lucy’s“, MOD, „Highlights“, „Maxim“, „Institute“, „Ellements“, „Solistice“, „Jute magazine“, „Latest mag“, „Vulkan“, „Wannabe“, „Tirade“, „Remark“, „Story“ – ističe ovaj Zeničanin.

 Velike kampanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Bio je, također, angažiran i u velikim kampanjama svjetskih brendova za kosu, zatim u kampanji za modnog kreatora Majkla Sinka (Michael Cinco) i kampanju za „Fashion Incubator“. Retuširao je odnosno uljepšavao fotografije i svjetski poznatih ličnosti poput Breda Pita (Brad Pitta), Grejs Elizabet (Grace Elizabeth), jedne od anđelica “Victoria’s Secreta”, a iz našeg regiona Severinu i brojne druge.

Njegov dosadašnji najveći izazov, kako kaže, bio je „obraditi“ kosu modela. Ne krije da bi život od ovog posla, da ga radi samo u BiH, bio težak, jer je budžet koji se izdvaja za modnu kampanju u BiH veoma skroman.  

Kako se radi retuš

– Retuš znači poboljšati ili popraviti fotografiju. To je obrada fotografije u specijaliziranom programu, gdje popravljam kontrast ili boju, uklanjam objekte ili predmete koji se nisu trebali naći na fotografiji, a fotograf ih nije mogao izbjeći. Podrazumijeva i uklanjanje nepravilnosti na koži, kosi ili odjeći modela s fotografije – pojašnjava Čeljo.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6