Portal 072info

Zeničanka Belma Alić prva i jedina doktorica umjetnosti: Violončelo je odredilo moj životni put

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničanka Belma Alić prva je i jedina doktorica umjetnosti iz oblasti violončela, a svoje muzičko umijeće dosad jepokazala publici u BiH, ali i svijetu, te ga nesebičnoprenosi i studentima Muzičke akademije u Sarajevu gdjeradi kao profesorica.  

Odluka komisije 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako priča za naš list, u Zenici je završila osnovnu i srednju muzičku školu kao učenica generacije. Dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa, u čijoj klasi i doktorira.

– Violina je bila moj izbor na upisu u Osnovnu muzičkuškolu. Ali, komisija je na prijemnom odlučila da je bolje akoupišem violončelo zbog velikog interesovanja djece zaviolinu, što nije bio slučaj sa violončelom. Violončelo, iakoslučajno, od tada je odredilo moj životni put – kaže Alić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ističe da je živjeti sa muzikom na svakodnevnoj osnovivelika inspiracija. Motivira je muzika Ludwiga van Beethovena i kada je sluša ali i kada svira.

– Posebno volim György Ligetija, Oliviera Messiaena, Johanna Sebastiana Bacha. U suštini, ne bih moglaizdvojti kompozitora kojeg najviše poštujem, jer svi su tigenijalni muzičari imali svoj udio u kreiranju plemenitijegdruštva oko sebe u vremenu u kojem su stvarali, a čijiuticaj možemo osjetiti i danas – govori ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Govoreći koliko se u BiH cijeni umjetnost, Alić smatra da, uprkos svemu, postoji određena populacija koja iznimno cijeni i voli umjetnost.

– To mogu da zaključim po posjećenosti kulturnih događaja. Problem je kod nas da umjetnici nisu adekvatno plaćeni za svoj rad ili nisu plaćeni uopće. Ovdje govorim isključivo za muzičare koji se bave umjetničkom muzikom– ističe ona.

Za razvoj muzičara, smatra, pored konstantnogusavršavanja od izuzetne važnosti je svirati sa drugimmuzičarima kada se, kaže, najviše uči.

Iako je imala ponudu da radi u KZN Philharmonic Orchestra u Durbanu, odlučila se svoj životni put nastavitiu BiH. Da ne radi kao profesorica na fakultetu, ne krije da od violončela ne bi mogla živjeti u BiH.

– Koncertne poslovnice u BiH ne postoje, kao ni koncertnesezone koje nisu dio institucija poput Sarajevskefilharmonije ili Muzičke akademije u Sarajevu, što rezultirakoncertima koji su ili samostalno organizovani ili su diomuzičkih festivala, a koji svakako nisu dovoljan izvorsredstava za normalan život – iskrena je ona.

Rodna Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trenutno je fokusirana na svoje studentice, a ne krije da bi voljela imati priliku češće nastupati u rodnoj Zenici.

Učiila od violončelista Kamernog orkestra Evrope 

Posebno sam sretna da sam već kao asistentica naakademiji imala priliku da u junu 2011. godine učestvujem u Akademiji za mlade muzičare Kamernog orkestra Evrope sa dirigentom Nikolausom Harnoncourtom. To je bio jedan od njegovih posljednjih projekata, te sam izuzetno ponosna da sam imala priliku da učim od jednog od najvažnijih muzičara 21. stoljeća – ističe Alić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 990
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6