Portal 072info

Zeničanka Besima Merdanović: Zna li se sudbina zeničkih pasa iz skloništa u Stranjanima?

Ilustracija

Obraćam Vam se kao građanka koja ne može i ne želi da šuti nad nepravdom i počinjenim zločinom nad napuštenim psima moga grada Zenice . Nakon skoro devet mjeseci od početka rada Skloništa za napuštene životinje u Stranjanima u Zenici, građanima je napokon dopušten ulaz i posjete, pravo koje nam je svo ovo vrijeme pripadalo po zakonu, a na koje smo čekali skoro devet mjeseci.

Više nema nikakve dileme, da su se u sprezi vlasti, preduzeća Alba kao upravitelja, veterinarskih kantonalnih inspekcijskih organa i veterinarske stanice WETA dr.vet Bektaš Edina, skoro devet mjeseci, iza zatvorenih vrata skloništa psi masovno ubijali, jer kako drukčije objasniti činjenicu da smo ih u toku posjete 28.09.2017. vidjeli ni stotinu u skloništu, skloništu u koje se psi hvataju i dovode 254 dana kako kažu po četiri i više na dan, a moguće i puno više, a da je u skloništu uvijek oko kako kažu upravitelji Albe i kako smo se osvjedočili samo stotinu pasa.

Postavljam pitanje gdje su stotine i stotine pasa dovedenih u sklonište kojima se gubi svaki trag i o kojima niko ne želi da priča, no se na postavljena novinarska pitanja o broju uhvaćenih i eutanaziranih pasa čelnik Albe Dautbegović Džafer se krije pozivajući se na poslovnu tajnu… Ne postoji poslovna tajna u segmentu javne sfere djelovanja i javnost i građani Zenice imaju pravo da znaju šta je sa psima koji su živjeli godinama na ulicam Zenice i koje su ti isti građani hranili.

Na dan 28.09.2017. uz veliko prisutvo medija krenuli smo u obilazak, obilazak za koji se upravitelj Skloništa očito pripremio ovaj put, vidljivo po stanju higijene unutar skloništa. Mogli smo primijetiti da je najveći broj pasa skorijeg datuma u skloništu, vidljivo po ponašanju i izgledu. Dojma smo bili da smo u toku obilaska vidjeli manje od stotine pasa, tek nekih 70tak. Malih pasa, štenaca nema, na pitanje gdje su dobijam odgovor da su udomljeni, kome i kako, kad je poznata informacija dobijena od samih radnika da je većina stenaca pomrla od parvo virose i da im nije ukazana pomoć. Postojanje spalionice indikativno je i pomaže eliminaciji leševa ubijenih životinja.

Sada je više nego jasno zašto je trebalo devet mjeseci da se otvore vrata skloništa za javnost i kakve su stvarne namjere bile svih uključenih u ovaj projekat. Za masovna ubistva i nestanke napuštenih životinja neko mora da odgovara pred pravosudnim institucijama ove zemlje. Sramna je šutnja Gradske administracije, i nerad inspekcijskih organa čime je jasno da je prećutno neko dao zeleno svjetlo da se u mraku i tišini ubije što veći broj pasa, počiste ulice grada, i zamažu oči građanima da je neko problem riješio.

Problem niste riješili dragi Gradonačelniče niti ga je iko ikad igdje na svijetu mogao riješiti ubijanjem, dok se grad puni drugim novim psima koje oni isti ljudi koji su nam godinama isporučivali problem na ulice to nastavljaju da rade bez kazne. Očito je da nema interese da se problem riješi na zakonom predviđen način, dakle humano i efikasno, no da se putem masovnog ubijanja pasa, zloupotrebe pozicija, lažima, manipulacijama, korupcijom, operu značajne količine novca. Samo pitanje finansiranja skloništa je dubiozno, nedorečeno.

Sve u vezi rada skloništa obavijeno velom tajne, netrasnparentnošću a sve kako bi se sakrila prava svrha i namjena objekata skloništa. Dragi građani, ne zatvarajte oči pred istinom, moral i vjera nam svima nalaži da štitimo nemoćne, podignimo glas u zaštitu životinja jer one su te koje zavise od naše milosti.

Molim i obraćam se svim dobronamijernim, nepristrasnim medijima da objave moje pismo, i pišu o sudbini zeničkih pasa iz skloništa u Stranjanima. Dok lokalni mediji poput zeničke televizije šute i uskraćuju niz relevantnih informacija o skloništu, molim druge da se vođeni novinarskom etikom oglase po ovom pitanju. Brojke ne lažu, matematika je jasna, sami čelnicu Albe su priznali sve u vlastitim obraćanjima.

Ostaje pitanje gdje su stotine i stotine zeničkih pasa. Kao jedna od mnogih građana Zenice, nadala sam se da će novi Gradonačelnik usitinu biti na strani slabijih, umjesto toga Vi ste se okomili na one najslabije, na one bez glasa, da bi ste smutnjom priskrbili glasove nekih drugih. Sramna je Vaša uloga u ovome, kao i uloga mnogih drugih, a sramna je šutnja gradske administracije i gradskih vijećnika. U doba interneta, u doba mas medija, društvenih mreža, niko se ne može braniti neznanjem, niko. Svi ste saučesnici u ovom zločinu gospodo i svi trebate odgovarati jer devet mjeseci nista ništa poduzeli.

Dragi građani Zenice, dragi vijećnici, Gradonačelniče, draga inspekcijo, sramna je uloga svih vas u projektu masovnog ubijanja pasa u Zenici, vaša sutnja je prećutno odobravanje, vaše pokleknuće pod političkim pritiscima poraz vaše struke, ali zaborava nema. Odgovorni za počinjenje ovog zločina će odgovarati, jer doći će dan kada će neko od uključenih u projekat masovnih ubistava i progovoriti, koliko je pasa uhvaćeno, kako na koji način i pod kojim uslovima su nestajali i bivali ubijani kojim metodama. Iskazujem otvorenu sumnju da su psi eutanazirani, jer eutanazija košta, no da su se ubijali na najmonstruoznije načine, jeftino da upravitelja što manje košta. Cijeli svoj život se borim za pravdu. Vijernik sam i samo se Boga bojim.


S poštovanjem,
Besima Merdanović

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box