Zeničanka Murisa Dizdarević stvorila brend Bebache, a potom svoje kreativno umijeće prenijela i na druge

be 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Murisa Dizdarević (56) iz Zenice koja je vječni kreativac i koja je stvorila brend Bebache.

Kako je ona neko ko se cijeli život bavi kreativnim radom, iz godine u godinu svoje vještine je usavršavala i nadograđivala. Bebache su nastale sasvim spontano, a potom se priča uozbiljila i od male lutkice -čarapice, Murisa je napravila i tkz.krpenu lutku koju želi imati svaka djevojčica. Za vrlo kratko vrijeme su Bebache postale poznate širom BiH, a poznato je da psihoanalitičari proučavajući rani razvoj djeteta ističu da su lutkice te koje su moćno sredstvo za poticaj djetetovog emocionalnog, socijalnog i spoznajnog razvoja. Lutka posjeduje autoritet koji joj je dalo samo dijete, te predstavlja „sagovornika od povjerenja“, pružajući tako djetetu i osjećaj zaštićenosti i svojevrsnog zaklona. Ono s njom razgovara o svojim problemima, uspostavljajući tako sa svojom okolinom simboličku komunikaciju. Na taj način lutka može postati svojevrstan posrednik između djeteta i njegove sredine. Djeca prihvaćaju mišljenje lutke zbog autoriteta koji joj dijete dodijeli. Lutka je voljna pomoći djetetu da pospremi svoje stvari, da ode liječniku, da opere zube i slično. Lutka na taj način može uveliko pomoći da se dijete osamostali te uključi u mnoge socijalne i druge situacije. Nerijetko možete čuti da se djeca ne žele odvojiti od omiljene igračke kada idu u vrtić, ili na izlet, na spavanje i slično, a što je još jedan dokaz uloge lutke u životima najmlađih.

Dobar glas daleko se čuje pa je za Murisu i njene vještine saznao i menadžement JU “Penzionerski dom sa stacionarom” ZDK u kojem je odmah prihvatila angažman i postala edukator na kreativnim radionicama sa onima u zreloj životnoj dobi.

Uskoro slijede i nove radionice na kojima će Murisa one koji su svoj radni vijek završili i sada imaju vremena da se bave ručnim radovima naučiti kako da heklaju, pletu, vezu, šiju ili prave lutke.

-„Radujem se svaki put kada odlazim na radionicu sa penzionerima i oni su sretni kada me vide jer znaju da će to biti kvalitetno ispunjeno vrijeme i da ćemo kroz zabavu učiti. Oni žele biti aktivni svaki dan života i puni su volje, te se zaista svi maksimalno trude“ – rekla je Murisa koja je proširila asortiman svojih proizvoda sa keceljama i kapama za kuhare kako velike tako i male 😊.

Više o Murisi i njenim proizvodima možete pogledati na Facebook stranici Bebache – Lutke izrada i prodajahttps://www.facebook.com/bebachelutke/