Zeničanka optužena za lažno prijavljivanje: Pas nije zlostavljan

Opštinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jasmine J., koja je tereti da je prije dvije i po godine lažno prijavila da je jedan muškarac silovao ženku psa.

U optužnici protiv Zeničanke navodi se da je 24. avgusta 2017. godine telefonom nazvala policiju te prijavila “kako jedno lice seksualno iskorištava pse lutalice”.

“Nakon toga je na lice mjesta upućena policijska patrola, kojoj je optužena izjavila da je taj dan, oko 11 sati, uočila da nepoznati muškarac, čiji je opis dala, nosi u rukama ženku psa, koji je njoj bio poznat i koga su zvali Bela, prema napuštenoj kući”, navodi se optužnici.

Kako se dodaje, Jasmina J. izjavila je da je nakon toga ona krenula za tim muškarcem te ušla u kuću.

“Rekla je da je vidjela da on seksualno iskorištava psa, to jeste da ga siluje na način da sjedi na plastičnoj kanti sa spuštenim hlačama i gaćama držeći psa u rukama, u čemu ga je ona prekinula”, navodi se u optužnici protiv Jasmine J.

Dodaje se da je ona izjavila da je nepoznati muškarac potom pustio psa i pobjegao.

“Sljedećeg dana, 25. avgusta 2017. godine, Jasmina J. je ponovo telefonom nazvala policiju te prijavila da je pronašla muškarca kojeg je dan prije vidjela i prijavila da je silovao psa”, stoji u optužnici.

Potom je, dodaje se, na lice mjesta takođe upućena policijska patrola.

“Patrolu je Jasmina J. odvela do stana u kojem živi prijavljeni muškarac, pa kada im je ovaj otvorio vrata, policajcima je tvrdila da je on taj muškarac koji je dan prije silovao psa, a sve ovo je učinila iako je znala da prijavljeno djelo nije ni počinjeno”, ističe se u optužnici.

Naime, kako se dodaje, aktivistkinja jednog udruženja za zaštitu životinja je, na dan prve Jasminine prijave, dakle 24. avgusta 2017. godine, kujicu Belu nosila na pregled kod veterinara.

“Veterinar ju je pregledao te konstatovao u svom nalazu da ‘nisu ustanovljene promjene na vagini niti unutar vagine’ te joj saopštio da ‘nije uočio vidne povrede niti promjene na psu'”, stoji u optužnici, a potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Ističe se da je, štaviše, Jasmina J. i sama u prvi mah patroli policije dala drugačiji opis u pogledu visine i boje očiju mogućeg počinioca, dajući opis da je visok oko 180 centimetara, izrazito plavih očiju, dok je prijavljeni dosta niži sa tamnim očima.

Kantonalno tužilaštvo ZDK tereti Jasminu J. i da je 31. avgusta iste godine, tokom davanja izjave na zapisnik o saslušanju svjedoka, iako opomenuta da je dužna da govori istinu te upozorena da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, ponovila sve što je ranije navela.

Nakon toga je 19. septembra 2017. godine u svojstvu osumnjičenog ispitan prijavljeni muškarac, a zatim je u tom predmetu donesena naredba o neprovođenju istrage protiv njega. Čitav ovaj postupak je tom muškarcu, kako se ističe, nanio teške posljedice, odnosno trpio je uvrede i pozive na linč.

Nezavisne novine