ZENIČANKA SAMRA BABALIJA: Njenu prvu izložbu otvorio je princ Neu-Isenburga i gradonačelnik!


Zenicanka_Samra (2)Nakon više samostalnih izložbi fotografija Zeničanke Samre Babalija, koja živi i radi u Njemačkoj, priča o tome kako je ova Bosanka zakoračila u svijet fotografije vrlo je zanimljiva…

– U Njemačku sam došla s mamom, rodicom i bratom krajem aprila 1992. godine. Uputili smo se s predzadnjim autobusom koji je smio da izađe iz Zenice, priča Samra. “Tada su nam rekli `Idite, samo idite i spašavajte glavu`. Put do Zagreba trajao je otprilike 3 dana. Kroz sve moguće barikade, onako prestrašeni, stigli smo u Zagreb a nekih par scena iz tog vremena neću nikada zaboraviti…”

Sedmi razred osnovne škole pohađala sam u školi Ivan Goran Kovačić u Zenici, sadašnjoj “Musa Ćazim Ćatić”, a u Njemačkoj nastavila sa 8. bez znanja jezika. Nisam nikad bila ni na jednom kursu ili imala mogućnost da pohađam kurs.

Poslije osnovne škole sam nastavila dalje ići u školu i stekla zvanje pravnika. Radim kod advokata i notara vec 13 godina po tri dana u sedmici a ostatak vremena posvetila sam fotografiji i mojim novinama, navodi Samra.

– Oduvjek sam voljela fotografiju i bio mi je hobi. Savjetovali su me da otvorim foto atelje, jer su smatrali da to radim stvarno profesionalno. Kad mi je tata umro otvorila sam studio i počela od najmanjeg, bez velikih profesionalnih kamera itd. jer to mi je davalo snagu da prebolim gubitak tate.

Zeničanka Samra: Svojim slikama želim da pokažem zadovoljstvo i slogu bez obzira na nacije...

Zeničanka Samra: Svojim slikama želim da pokažem zadovoljstvo i slogu bez obzira na nacije…

Uz to sam počela da se angažujem za puno građana i grad uopšte, počela sam pisati novine i slikati. Svoj prvi list izdala sam 2011. godine, novine koje se ne plaćaju i ne kupuju. Nakon velikog truda, ne znam tačno koliko brojeva mojih novina, građani i grad su se zainteresovali jer takve projekte još niko nije radio, stvari koje obilježavaju dobrotu i istoriju ovog grada gdje živim.

Ove godine sam po želji gradonačelnika dobila šansu da izložim moje radove već dva puta. Prva izložba bila je u opštini a na otvorenju je bilo velika zeinteresiranost tako da je zbog toga i nastavljena. Izložbu je otvorio princ Neu-Isenburga i gradonačelnik.

Princov djed je u ovom gradu tada dao prvi komad zemlje izbjeglicama i tako se davala zemlja i dalje izbjeglicama, još od prije 200 godina. Izložba je napravljena s ciljem promocije i integracije, zadovoljstvu i pomaganje građana međusobno. Održavala se u toku sedmice tolerancije i borbe protiv rasizma.

Htjela sam da pokažem na svojim slikama, zadovoljstvo i slogu bez obzira koje nacije itd. ovdje pop i hodža na mom kauču zajedno sjede i druže se, ističe na kraju Samra, koja ima dvije kćerke, Editu (8) i Adelinu (12), udana je, a muž je iz Brčkog, odrastao kod tetke u Bosni i Hercegovini.

Njena web stranica nalazi se na adresi: http://www.fotoatelier-perle.de/, a stranice na Facebooku su:

https://www.facebook.com/pages/Fotoatelier-Perle-Neu-Isenburg/188134861238711
https://www.facebook.com/pages/Neu-Isenburger-Extrablatt/351108298332240
Zenicanka_Samra (1)

Doznajemo.com/Muhamed PIVIĆ