Portal 072info

ZENIČANKA SAMRA BABALIJA: Njenu prvu izložbu otvorio je princ Neu-Isenburga i gradonačelnik!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenicanka_Samra (2)Nakon više samostalnih izložbi fotografija Zeničanke Samre Babalija, koja živi i radi u Njemačkoj, priča o tome kako je ova Bosanka zakoračila u svijet fotografije vrlo je zanimljiva…

– U Njemačku sam došla s mamom, rodicom i bratom krajem aprila 1992. godine. Uputili smo se s predzadnjim autobusom koji je smio da izađe iz Zenice, priča Samra. “Tada su nam rekli `Idite, samo idite i spašavajte glavu`. Put do Zagreba trajao je otprilike 3 dana. Kroz sve moguće barikade, onako prestrašeni, stigli smo u Zagreb a nekih par scena iz tog vremena neću nikada zaboraviti…”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sedmi razred osnovne škole pohađala sam u školi Ivan Goran Kovačić u Zenici, sadašnjoj “Musa Ćazim Ćatić”, a u Njemačkoj nastavila sa 8. bez znanja jezika. Nisam nikad bila ni na jednom kursu ili imala mogućnost da pohađam kurs.

Poslije osnovne škole sam nastavila dalje ići u školu i stekla zvanje pravnika. Radim kod advokata i notara vec 13 godina po tri dana u sedmici a ostatak vremena posvetila sam fotografiji i mojim novinama, navodi Samra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Oduvjek sam voljela fotografiju i bio mi je hobi. Savjetovali su me da otvorim foto atelje, jer su smatrali da to radim stvarno profesionalno. Kad mi je tata umro otvorila sam studio i počela od najmanjeg, bez velikih profesionalnih kamera itd. jer to mi je davalo snagu da prebolim gubitak tate.

Zeničanka Samra: Svojim slikama želim da pokažem zadovoljstvo i slogu bez obzira na nacije...

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničanka Samra: Svojim slikama želim da pokažem zadovoljstvo i slogu bez obzira na nacije…

Uz to sam počela da se angažujem za puno građana i grad uopšte, počela sam pisati novine i slikati. Svoj prvi list izdala sam 2011. godine, novine koje se ne plaćaju i ne kupuju. Nakon velikog truda, ne znam tačno koliko brojeva mojih novina, građani i grad su se zainteresovali jer takve projekte još niko nije radio, stvari koje obilježavaju dobrotu i istoriju ovog grada gdje živim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine sam po želji gradonačelnika dobila šansu da izložim moje radove već dva puta. Prva izložba bila je u opštini a na otvorenju je bilo velika zeinteresiranost tako da je zbog toga i nastavljena. Izložbu je otvorio princ Neu-Isenburga i gradonačelnik.

Princov djed je u ovom gradu tada dao prvi komad zemlje izbjeglicama i tako se davala zemlja i dalje izbjeglicama, još od prije 200 godina. Izložba je napravljena s ciljem promocije i integracije, zadovoljstvu i pomaganje građana međusobno. Održavala se u toku sedmice tolerancije i borbe protiv rasizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Htjela sam da pokažem na svojim slikama, zadovoljstvo i slogu bez obzira koje nacije itd. ovdje pop i hodža na mom kauču zajedno sjede i druže se, ističe na kraju Samra, koja ima dvije kćerke, Editu (8) i Adelinu (12), udana je, a muž je iz Brčkog, odrastao kod tetke u Bosni i Hercegovini.

Njena web stranica nalazi se na adresi: http://www.fotoatelier-perle.de/, a stranice na Facebooku su:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

https://www.facebook.com/pages/Fotoatelier-Perle-Neu-Isenburg/188134861238711
https://www.facebook.com/pages/Neu-Isenburger-Extrablatt/351108298332240
Zenicanka_Samra (1)

Doznajemo.com/Muhamed PIVIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME