Zeničanka volontira na Tajvanu: Bosanski jezik im je težak

Zeničanka volontira na Tajvanu: Bosanski jezik im je težak

Zeničanka Maja Hadžiselimović je magistrica robotike koja se trenutno nalazi na Tajvanu gdje, obavljajući volontersku praksu, tamošnju djecu uči engleski jezik.

Hadžiselimović je u razgovoru za N1 kazala kako voli da volontira i voli djecu i željela je da pokuša nešto novo i drugačije te se iz tog razloga odlučila za ovaj poduhvat.

“Zahvaljujući poslu imala sam priliku da putujem po Evropi ali nakon nekog vremena odlučila sam da želim da pokušam nešto novo i drugačije. Htjela sam da odem u neku daleku zemlju, ali ne na dvosedmični odmor u nekom divnom hotelu. Htjela sam nešto drugačije. S obzirom da već imam iskustva sa AIESEC organizacijom i znam čime se bave, mogućnost obavljanja volonterske prakse koju oni nude je bila idealan izbor. Volim da volontiram i volim djecu tako da sam odabrala program ‘Dream beyond languages’ u sklopu kojeg volontiram kao učiteljica engleskog jezika u lokalnoj osnovnoj školi na Tajvanu”, istakla je.

Ovaj projekat traje pet sedmica, s tim da se boravak može produžiti, a Hadžiselimović se u predgrađu Kaohsiunga nalazi već četiri. Kaohsiung je inače drugi najveći grad na Tajvanu.

“Prije nego sam stigla na Tajvan znala sam samo da ću biti smještena kod porodice čija djeca idu u školu u kojoj treba da predajem. Dočekali su me srdačnije i ljepše nego sam to mogla zamisliti. Upoznali su me sa svojom širom porodicom te se zaista prema meni odnose kao prema članu porodice”, podijelila je iskustva s nama.

Ova humanitarka trenutno radi u Njemačkoj kao inženjer robotike. Školovala se u Sarajevu, Mariboru i Novom Sadu.

Kazala je za naš portal i kako su djeca naučila da na bosanskom jeziku kažu “zdravo”, “volim te” i “hvala”, ali i da im je naš jezik poprilično težak, kao i engleski.

“Tajvanci su inače preljubazan narod pa su se baš potrudili da savladaju bar jednu frazu. Običaj je da se djeca poslije časa zahvale svojoj učiteljici ili svom učitelju na prenesenom znanju. Moji učenici se meni zahvale na bosanskom jeziku”, rekla nam je.

Na kraju našeg razgovora je istakla kako će se nakon Tajvana jedno vrijeme posvetiti svom stalnom poslu, no da želja za volontiranjem sigurno neće nestati.

“Nakon što jednom doživite ovakvo iskustvo, teško je ugasiti tu želju da vidite još, saznate još i upoznate različite kulture širom svijeta”, istakla je ova altruistica.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica