AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Udruženje “Medica” Zenica, zajedno s članicama novoformirane Inicijative “Zahtijevamo”, performansom u Muzeju grada Zenica povodom Međunarodnog dana žena – 8. marta predstavilo je iz ženske perspektive biografije nekoliko žena iz Bosne i Hercegovine koje su se u prošlosti ili se još uvijek bore za prava žena.

– Na drugačiji način obilježavamo 8. mart. Performansom se želimo prisjetiti žena koje su se u jednom teškom vremenu, mnogo težem nego danas, borile se za ženska prava. Prije svega, borile su se za prava djevojčica da pohađaju školu, da budu vidljive u društvu, porodici i da, nekakao, ukazuju da se ta prava moraju više da poštuju – istakla je direktorica “Medice” Sabiha Husić, dodavši kako je takav način obilježavanja tog praznika i motivacija da se bore za ženska prava.

Ne samo verbaliziranjem – da im trebaju prava, kako je istaknula, nego da sumiraju šta su te šta još trebaju uraditi da idu na konkretne akcije, a koje će izazvati i konkretne reakcije.

Zenička novinarka Velida Kulenović, aktivistica inicijative “Zahtjevamo”, istakla je kako postoje žene o kojima se danas malo govori i malo zna, a koje su se kroz historiju na različite načine borile za ostvarivanje prava žena.

– Da li je to bilo pravo na obrazovanje, pravo na političko djelovanje ili pravo da budu prisutne u javnom prostoru. Mislimo da je ovo jedan od načina i da pokažemo da postoji drugačije obilježavanje 8. marta, osim kupovine cvijeća. Kupovina cvijeća – Da, ali i stalno ukazivanje da je neophodno više govoriti o ženskim pravima i poboljšavati položaj žena. Prije svega ekonomski, potom i svaki drugi položaj u našem društvu – kazala je Kulenović.

Među ostalim, ženske aktivistice večeras su se, uz muzičku pratnju Emine Bajtarević, prisjetile Sarajki Hadži Stake Skenderove i učiteljice Hasnije Berberović, zeničke novinarke Zlate Pojskić- Šehić, bezimene Zeničanke koja je u vrijeme intenzivne industrijalizacije tog grada odgajala djecu te dvije još živuće heroine – Šemse Hadžo i Sabihe Husić.

Hadžo obavlja posao rudarskog tehničara u Rudniku mrkog uglja Breza, a njenu je životnu priču ispričala glumica Uranela Agić. Životni put Husić, koja je, nakon što je u proteklom ratu s porodicom izbjegla iz Viteza, utočište pronašla u Zenici te se, kroz rad u “Medici” posvetila pomoći ženama žrtvama rata i žrtvama porodičnog nasilja, ispričala je novinarka Mujesira Purić.