Portal 072info

ZENICATRANS: Direktor vraća dugove, a vozači odlaze

Odluka Izvršnog odbora Sindikata Javno-komunalnog preduzeća Zenicatrans – prevoz putnika da pokrene proceduru za organizovanje štrajka, direktna je poruka menadžmentu i Gradskoj upravi da se i radnici moraju pitati o budućnosti preduzeća. Ovo je kazao Huso Sarvan, predsjednik Sindikata ovog preduzeća. Poručio je da će, ako treba, radnici biti ti koji će zatvoriti preduzeće, a ne neko drugi, jer “Zenicatrans je naše preduzeće”.

Razloga za donošenje odluke o štrajku, prema navodima sindikalista, ima mnogo, a to je prije svega loša finansijska situacija, za šta okrivljuju upravu preduzeća. Prvi korak, formiranje Štrajkačkog odbora, učinjen je prije nekoliko dana. U Sindikatu navode da je to njihov i odgovor gotovo 170 radnika na posljednja dešavanja, te izraz nezadovoljstva radom uprave koja u proteklom periodu nije uradila ništa po pitanju stabilizacije poslovanja i zaštite prava radnika. Naprotiv, plate su umanjene za 150-200 KM, zbog čega je u zadnja tri mjeseca preduzeće napustilo dvadesetak iskusnih vozača.

Nakon najave štrajka, saopćenjem su se oglasili direktor i Nadzorni odbor preduzeća.

– Preduzeće smo preuzeli u jako teškoj situaciji. Od 2002. godine preduzeće nije poslovalo pozitivno i najveći problem je bila licenca za rad, izgubljena u maju 2016. zbog neplaćanja poreza i doprinosa. Morali smo prvo sravniti stanje sa Poreskom upravom FBiH, što je rezultiralo potpisivanjem reprograma i dobivanjem licence od resornog ministarstva. Time smo riješili najveći problem Zenicatransa. Sljedeća faza je poštivanje potpisanog reprograma sa PU, što znači redovna mjesečna uplata od 117.000 KM. Prva rata je uplaćena u cijelosti, te nastojimo da obezbijedimo i ostale obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima. Međutim, zaposlenici Zenicatransa ne pružaju podršku, nastavljaju s blokiranjem računa po tužbama na dan 22. januar 2019, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da su zaposlenici u prošloj godini naplatili po tužbama 300.896 KM, što ukupno iznosi za sve isplate zaključno sa 31. 12. 2018. po tužbama – 4,8 miliona maraka. Trenutna potraživanja radnika Zenicatransa su 835.158 KM.

– Zaposlenicima je ponuđeno da ne pokreću izvršne presude dok preduzeće ne dođe u fazu stabilnog poslovanja, ali uzalud, tvrde direktor i NO preduzeća.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 69
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box