Portal 072info

Zenicatrans izgubio licencu: Prijevoz učenika pripao privatnom preduzeću, uprava za sve krivi lokalne vlasti

Firma Zenicatrans izgubila je licencu za obavljanje svoje djelatnosti, a iz nadležnog ministarstva kazuju kako je glavni razlog tome dug ovog preduzeća Poreznoj upravi u iznosu od četiri miliona KM.

Ono što je jedan od ključnih problema s kojim se susreće ovo preduzeće sada jeste prijevoz učenika, koji ne mogu vršiti bez pomenute licence čiji je zahtjev za obnovu odbijen u decembru.

V.d. direktora Zenicatransa Eldin Čivić na današnjoj pres-konferenciji u ovom preduzeću kazao je kako je firma uredno podnijela žalbu na ovu odluku, te da je predala zahtjev za reprogram duga Poreznoj upravi Federacije, od koje odgovor čekaju više od dva mjeseca.

– Žalbu smo podnijeli u predviđenom roku, kao i zahtjev za reprogram duga, na koji čekamo odgovor. Dolaskom novog gradonačelnika namjerno se stvorila kriza i haotično stanje i da se uništi sve što je ostalo od državnog sektora. Smatramo da je naša licenca validna sve do okončanja žalbenog postupka i da nam to niko ne može osporiti – kazao je Čivić.

Čivić ističe kako se čeka i odgovor od ministara za saobraćaj i komunikacije Zeničko-dobojskog kantona Fahrudina Brkića, ali i da je najviše sporan tender oko Osnovne škole Ćamil Sijarić iz Nemile, čiji je prijevoz učenika od Zenicatransa jutros preuzelo privatno preduzeće Prijevoz putnika Zavidovići.

– Ovdje je jasna afera u vezi sa školom “Ćamil Sijarić” iz Nemile koja se godinama pokušava dati firmi iz Zavidovića. Na tom tenderu Almy transport je bio prva firma, ali jer nemaju ni vozače ni autobuse, to je samo bila igra vlasnika koji drži obje firme kako bi dobio tender. Sa 5-6 škola s kojima smo dogovorili prijevoz, mi ćemo da vozimo učenike, a od ministra Brkića očekujemo brz odgovor kako dalje. Bez najbrojnije škole iz Nemile naše preduzeće je na mjesečnom nivou na gubitku od 40 hiljada KM, od ukupnih oko 70 hiljada KM koje poduzeće mjesečno zaradi na prijevozu učenika – dodao je Čivić.

Svoje razočarenje iznio je i Edin Tikveša, predsjednik sindikata uposlenika ovog preduzeća kazavši kako je za ovakvo stanje kriv bivši menadžment preduzeća.

– Bivši menadžment je kriv za ovo haotično stanje. Nismo tek tako mogli napraviti dug od 4 miliona KM. Dug je postojao i prošle godine pa je sve prošlo jer je bila uhodana šema s bivšim direktorom. Mnogo je dokaza u fasciklima gdje bivša uprava može dobiti velike zatvorske kazne, ali to nikoga ne zanima. Očito nas žele prodati kako bi prekrili sve. S novim direktorom nismo promijenili poslovanje, ali sve nam je uplaćeno redovno. Kako to nije uspio bivši menadžment, i gdje su nestale tolike pare?- kazao je Tikveša.

Faktror.ba

Podijelite članak