Portal 072info

Zenicatrans nema licencu: Upitan prijevoz učenika

‘Zenicatrans prijevoz putnika’ nema licencu za obavljanje ove javne službe. Zahtjev za produženje licence nadležno kantonalno ministarstvo odbilo je još krajem prošle godine ostavljajući pomenutom preduzeću rok da osigura potrebne uslove za obavljanje prijevoza.

Pored lošeg i nesigurnog voznog parka razlog za uskraćivanje licence, kako je potvrđeno, su i velika dugovanja preduzeća.

“Zenicatrans nema uredno izmirene obaveze prema državi, što je jedan od osnovnih uslova za izdavanje licence. Mi smo zaista u više navrata sa njima imali komunikaciju i davali dovoljno vremena negdje oko 7 mjeseci da oni upotpune to, bilo je obećanja da će uspjeti reprogramirati svoja dugovanja međutim to nije završeno”, kazao je FAHRUDIN BRKIĆ, ministar prometa i komunikacija ZDK.

U Zenicatransu su nam rekli da je na ovu odluku kantonalnog upućena žalba nadležnom federalnom ministarstvu, koje još uvijek nije okončalo postupak. Potvrđeno nam je i da je zbog dugovanja Porezna Uprava u junu ove godine uputila zahtjev za upis hipoteke i ograničila korištenje imovine preduzeća. To se prije svega odnosi na autobusku stanicu čiji je vlasnik Grad Zenica.

“Negdje oko 4 miliona je bila ta glavnica duga koji smo mi podnijeli zahtjev 22.05. vezano za izradu reprograma duga izmirenja da bi dobili i stekli uslove za izradu te licence koju imamo još uvijek u sporu sa ministarstvima.”, potvrdio je za BHT1 ELDIN ČIVIĆ, vd direktora Zenicatrans.

Situaciju usložnjava i skori početak školske godine i obaveze koje u smislu prijevoza učenika ima Zenicatrans. U Osnovnoj školi Ćamil Sijarić u Nemili ovu uslugu koristi čak 750 učenika, a prvorangirani ponuđač na tenderu bio je upravo Zenicatrans.

“Imamo stvarno iskazan problem, koji je sad evo izgleda nerješiv. Saznanja smo da Zenicatrans nema odgovarajuću licencu za prijevoz učenika, a mi smo prinuđeni da do 4-tog potpišemo ugovor o prevozu i da odaberemo prevoznika”, kazao je ZUHDIJA MUJIĆ, OŠ Ćamil Sijarić Zenica.

“Ne može se niko izabrat ko ne ispunjava uslove vezano za saobraćaj, to su licence i sve ostalo. Tako da ako dođe do problema da su izabrani ili da su prvi potpisivanje, neće se smjet potpisat ugovor, ovi potpisani ugovori će se morati prekinuti.” upozorio je MENSUR SINANOVIĆ, ministar obrazovanja ZDK.

U ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona nam je potvrđeno i da će najvjerovatnije u školama, a za djecu koja bi trebala da koriste prijevozničke usluge Zenicatransa, do izbora novog prijevoznika biti odgođen početak školske godine.

BHRT/Direktno
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box