Portal 072info

“Zenicatrans” planira uvesti autobuse na plin

U Gradskoj upravi Zenica, na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića, nastavljeni su razgovori s predstavnicima kompanije ”BH-Gas” d.o.o. Sarajevo o osnivanju javnog preduzeća za distribuciju plina i izgradnju infrastrukture za plinofikaciju grada i prigradskih naselja.

Pogon motora

Kako je pojašnjeno, cilj projekta plinofikacije je dovođenje prirodnog plina u Zenicu za potrebe privrede, sistema centralnog grijanja i individualnih potrošača u domaćinstvima.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici JP “Zenicatrans-prevoz putnika” te predstavnik firme “Junuzović kopex” d.o.o. Tuzla, koja je prva u BiH uvela autobuse koji za pogon motora koriste prirodni plin.

Prema riječima Kasumovića, jedan od najvažnijih ciljeva Grada je smanjenje zagađenja okoliša, zbog čega se došlo na ideju da se u Zenici uvedu autobusi na plin.

– Na sastanku su prezentirana iskustva iz Sarajeva i Tuzle, gdje su ranije uvedeni plinski autobusi, kao i prednosti koje upotreba ovih autobusa nosi sa sobom. Mi ćemo i dalje nastaviti podržavati ekološki prihvatljive projekte s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana – rekao je Kasumović.

V. d. direktora “Zenicatransa” Eldin Čivić ističe da se radi o gradonačelnikovoj ideji koju će nastojati realizirati zbog mnoštva prednosti koje nosi sa sobom.

Odabir linija

– Prednosti uvođenja autobusa na plin su prije svega u energetskom, ekološkom, ali i finansijskom smislu. Ideja je da to prvobitno bude 30 autobusa, a zavisno od njihovih gabarita, odlučili bismo se hoće li saobraćati na linijama gradskog ili prigradskog saobraćaja – pojašnjava on.

Plinska stanica

Ukoliko se na predstojećem sastanku postigne dogovor o realiziranju projekta autobusa na plin, planirana je i izgradnja plinske stanice.

– U krugu našeg prostora na Šljiviku izgradili bismo plinsku stanicu da bi cjelokupan projekt bio u potpunosti realiziran i na nivou – kaže Čivić i dodaje da još nije poznata tačna vrijednost cjelokupnog projekta.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box