Portal 072info

Zenicatrans – Prijevoz putnika: Naslijeđeno haotično stanje

Zaposleni i menadžment Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans – prijevoz putnika” neprijatno su iznenađeni načinom na koji se prezentiraju informacije iz našeg i drugih javnih preduzeća u našem gradu. U tom pravcu, javnost našeg grada želimo podsjetiti da je javni prijevoz jedan od najvažnijih infrastrukturnih sistema neophodnih za normalno i nesmetano funkcionisanje gradskog i prigradskog saobraćaja.

Uprava preduzeća JKP „Zenicatrans prijevoz putnika“ dd Zenica želi ovim putem iskazati zahvalnost i povjerenje svim korisnicima naših usluga. Naše preduzeće se duže vrijeme nalazi u lošoj finansijskoj situaciji, a pored toga obavlja i izvršava svoje poslovanje.

JKP „Zenicatrans prijevoz putnika“ d.d. Zenica je društveno odgovorna kompanija koja posvećuje pažnju svojim kadrovima, vodeći brigu o osposobljavanju istih, kao i obezbjeđivanju adekvatnog rada za sve uposlenike.

Društvena odgovornost je također izražena kroz podršku domaćih sportskih kolektiva kojima smo već dugi niz godina bili podrška, našem dragom Čeliku. Posebne usluge pružamo našim građanima kada je to najpotrebnije – u zimskom periodu kada je najveća zagađenost vazduha u našem gradu, obavljajući vanredne prijevoze na relaciji Zenica „AS“ – Smetovi.

Vršilac dužnosti direktora, gospodin Eldin Čivić, preduzeće je preuzeo u nikad težoj situaciji u koju je dovedeno katastrofalnim vođenjem u proteklim godinama. Preduzeće je naslijeđeno sa ogromnim dugovanjima prema poreznoj upravi, vezano za neplaćene dopinose uposlenika, kao i dobavljača.

Ipak, veliki broj tužbi radnika preduzeća nisu bile razlog da JKP „Zenicatrans prijevoz putnika“ d.d. Zenica ne obavlja svoju djelatnost, gdje su sa većim brojem uposlenika potpisani sporazumi o isplati njihovih potraživanja.

U veoma kratkom periodu izvšena je sanacija dugovanja prema velikim dobavljačima i nastavila se saradnja sa istim, dok su obaveze prema poreznoj upravi ostale nepromijenjene iz ranijeg perioda (za koje je JKP „Zenicatrans prevoz putnika“ dd Zenica podnijela Zahtjev za reprogram izmirenja dugovanja za neplaćene doprinose),  dok se doprinosi od maja mjeseca 2017 godine regularno uplaćuju svim uposlenicima.

Također, želimo upoznati javnost da smo podnijeli Žalbu Federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija u Mostaru na Rješenje koje je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša ZDK a vezano za produženje licence čiji odgovor očekujemo. Očekujemo odgovor za reprogram duga koji imamo prema Poreznoj upravi FBiH, a Zahtjev smo podnijeli u maju mjesecu 2017 godine.

Svakodnevno obavljamo prijevoz naših građana na relacijama Grada Zenice, kao i na kantonalnim i federalnim linijama gdje nemamo niti jedne pisane pritužbe naših korisnika, i svakodnevno obavljamo prijevoze uposlenika velikih zeničkih kompanija kao što su „Arcelor Mittal“, „Rudnik mrkog uglja Zenica“, „Prevent“, i dr.

Pored svih problema s kojima se suočava Uprava preduzeća, uposlenici vrijedno i odgovorno rade. Trudimo se da održimo redovitost naših polazaka, kako bi korisnicima pružili što adekvatniju i pouzdaniju uslugu, kašnjenja svodimo na minimum s obzirom na vremenske uslove, otežanost odvijanja saobraćaja zbog putne infrastrukture – trenutnih uslova na cesti (sanacija klizišta i dr.), te prilagođavanju obima poslovanja sa stanjem i starosti naših voznih jedinica.

Uprava preduzeća trenutno radi na osposobljavanju voznog parka kao pripreme za novu školsku godinu, te se u skorijem periodu nadamo rekonstrukciji Autobuske stanice uz pomoć Grada Zenica i donatora. U pripremi je takmičenje za Arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja Autobuske stanice u Zenici, zajedno sa prostorom ispred i pored samog objekta.

Također, ove godine je u planu uvođenje novih linija na području Grada Zenice kako bi se stanovništvu pružila što bolja i efikasnija usluga gradskog prijevoza.

Cilj nam je zadovoljiti naše korisnike, te im pružiti najbolju uslugu. Trebamo podršku sugrađana i stojimo vam na raspolaganju. Grad treba nas „JKP Zenicatrans prijevoz putnika“ d.d. Zenica“, a mi vas – korisnike prijevoza. Ovim putem Vam se zahvaljujemo što koristite naše usluge.

Zenica.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box